Nieuws
938445
Nieuws

Oekraïne: vliegtuig met raket neergehaald

De raket waarmee maandag een Oekraïens militair transportvliegtuig werd neergeschoten, is ,,waarschijnlijk'' afgevuurd vanuit Rusland. Die beschuldiging heeft het Oekraïense ministerie van Defensie maandag geuit, meldde het Oekraïense persbureau Interfax.

Het vliegtuig, een Antonov An-26, vloog volgens het ministerie op 6,5 kilometer hoogte boven het oosten van Oekraïne. De kans dat het is geraakt door een lichte, vanaf de schouder afgevuurde raket is daarom klein volgens Oekraïne. ,,Het vliegtuig is geraakt door een andere, krachtigere raket, die waarschijnlijk is afgevuurd van Russisch grondgebied'', aldus de verklaring.

Maar volgens Russische media hebben rebellen in de regio Loehansk de verantwoordelijkheid opgeëist voor het neerschieten van het vliegtuig. Ze zouden inzittenden gevangen hebben genomen en hen ondervragen.

Het is onduidelijk hoeveel mensen aan boord waren. Het Oekraïense leger zoekt ten zuidoosten van de stad Loehansk naar het toestel en de inzittenden.

De spanningen tussen Rusland en de Oekraïense regering zijn behoorlijk opgelopen. Maandag zei de Oekraïense regering dat Russische officieren in Oekraïne meevechten aan de kant van de pro-Russische separatisten. Oekraïne beschuldigt Rusland er ook van militair materieel, waaronder tanks, de grens over te sturen.

Rusland spreekt de beschuldigingen tegen. Het land heeft maandag waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) uitgenodigd om de grenzen te controleren.

Rusland beschuldigt op zijn beurt Oekraïne van een beschieting afgelopen weekeinde waardoor in Rusland een dode viel.