Nieuws/Binnenland
938511
Binnenland

Conflict met Aruba loopt verder op

Het conflict over de financiën dat is ontstaan tussen Nederland en Aruba loopt verder op. Oppositiepartijen CDA en D66 willen opheldering van het kabinet over de ruzie met Aruba. Vanwege het conflict is de Arubaanse premier Mike Eman vrijdag in hongerstaking gegaan.

De Rijksministerraad besloot die dag de financiën van Aruba te onderzoeken en de begroting niet te ondertekenen. Volgens Eman is dat besluit ongrondwettig. CDA en D66 willen van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties weten hoe het zover heeft kunnen komen en hoe het kabinet het probleem wil oplossen.

Schuld neemt toe

Volgens Plasterk is de schuld van Aruba verdubbeld en die blijft ook toenemen. Hij omschreef de situatie als urgent. Aruba dreigt intussen met juridische stappen tegen Nederland. Dat door de situatie Aruba geen betalingen meer kan verrichten en ook geen salarissen en uitkeringen meer kan uitbetalen, is volgens Plasterk niet waar.

„De liquiditeit benodigd voor het betalen van salarissen en uitkeringen, komt niet onder druk”, bezwoer Plasterk maandagmiddag. De Arubaanse minister van Financiën Juan David Yrausquin heeft intussen zijn correspondentie met Plasterk en andere documenten en jaarrekeningen integraal online gezet. Daaruit blijkt dat al weken intensief overleg is geweest over de financiën van Aruba.

Gert Oostindie, professor Caribische geschiedenis aan de Universiteit Leiden, verbaast zich over de strijd, omdat de Arubaanse premier en zijn partij de Arubaanse Volkspartij (AVP) het altijd goed konden vinden met Nederland. Hij noemt het conflict een enorme breuk in de relatie.

Profiel Mike Eman

Naam: Michiel Godfried (Mike) Eman

Geboren: 1 september 1961

Functie: Minister-president van Aruba en leider van de Arubaanse Volkspartij (AVP)

Studie: Universiteit van de Nederlandse Antillen. Rechten (1992) en notarieel recht (1996)

Loopbaan: Komt uit een politieke familie. Zijn grootvader, vader en broer zaten in de Arubaanse politiek. Zijn broer Henny was ook premier van het eiland. Van 1992 tot 2001 werkte Eman als kandidaat-notaris en zette hij diverse organisaties en stichtingen op voor politieke studies. In 2003 werd hij gekozen als leider van de AVP. In 2009 won de partij onder zijn leiding 12 zetels - een absolute meerderheid - in het 21 zetels tellende Arubaanse Parlement. Belangrijke thema's op Emans politieke agenda zijn het promoten van christelijke waarden in de politiek en het bereiken van een meer constructieve grondwettelijke positie voor Aruba binnen het Koninkrijk der Nederlanden en de Europese Unie.