938545
Binnenland

Celstraffen voor kunstroof

In de zaak rond de roof van schilderijen uit de Rotterdamse Kunsthal hebben drie verdachten maandag celstraffen gekregen tot 6 jaar en 8 maanden. Een vierde verdachte kreeg van de rechtbank in Boekarest een boete opgelegd van omgerekend 10.000 euro. Tegen de straffen is nog beroep mogelijk, meldde het Duitse persbureau DPA. Vier van de in totaal zes verdachten in de zaak moeten een bedrag ophoesten van 18,1 miljoen euro, de waarde van de gestolen schilderijen.

De hoogste celstraf van maandag was weggelegd voor een verdachte die samen met hoofdverdachte Radu Dogaru de eigenlijke inbraak pleegde. Adrian Procop was samen met Dogaru te zien op beelden die de bewakingscamera's in de kunsthal maakten. Hij werd eind juni door Groot-Brittannië uitgeleverd aan Roemenië. Hij kreeg 4 jaar en 8 maanden voor het opzetten van een criminele organisatie en roof. Daarbij telden de rechters nog eens 2 jaar op voor een andere diefstal.

Dogaru werd in een eerder stadium in hoger beroep al veroordeeld tot 6 jaar, zijn kompaan Eugen Darie kreeg toen 5 jaar en 4 maanden. Twee medeplichtigen, onder wie de moeder van Dogaru, kregen maandag 2 jaar cel opgelegd voor hun aandeel in de misdaad. Een man die de schilderijen in opdracht van de daders probeerde te slijten kreeg de boete van 10.000 euro. Het gaat om Petre Condrat, de assistent van een rijke Roemeense zakenman.

In totaal zes verdachten stonden terecht in de roofzaak waarbij zeven schilderijen in de vroege ochtend van 16 oktober uit de Kunsthal werden ontvreemd. Het ging om doeken van onder anderen Picasso, Matisse, Monet en Gauguin. De schilderijen zijn verdwenen en hoogstwaarschijnlijk verbrand. Dogaru, zijn moeder, Procop en Darie zijn veroordeeld tot de betaling van de ruim 18 miljoen euro.