Nieuws/Binnenland
938692
Binnenland

Tonen nazivlag bij demo ’schandalig’

Het niet ingrijpen bij de massale demonstratie tegen Israël afgelopen zaterdag in Den Haag heeft tot forse kritiek geleid op het gebrek aan optreden van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen. Bij de manifestatie op het Spui werden vlaggen gebruikt met hakenkruisen erop.

„Vandaag hang ik aan de telefoon bij de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen. Dit pikken we niet. Van Aartsen is nu te laat, hij had meteen moeten ingrijpen”, zegt Esther Voet, directeur Centrum Informatie en Documentatie Israel.

Het gebruik van de nazisymbolen is haar totaal in het verkeerde keelgat geschoten. „Schandalig dat dit in Nederland anno 2014 voor kan komen en nog schandaliger is het dat er politici mee hebben gelopen”, waarmee Voet doelt op onder anderen de PvdA-politica Fatima Elatik en het raadslid van de Haagse Stadspartij Fatima Faid die aan de demonstratie meededen.

„Fatima Elatik is een redelijke vrouw. Ze ging onlangs nog op de foto met rabbijn Evers. Dat zij nu hieraan meedoet, blijkt hoever de onrede is doorgedrongen. De Joodse gemeenschap raakt zo alle redelijke gesprekspartners kwijt.”

Complex

Zorgelijk noemt Voet dat door het conflict het aantal meldingen van antisemitisme in korte tijd is gestegen. „Het conflict is ontzettend complex. Veel mensen weten de feiten daar niet van. Dat het antisemitisme hier volop doorheen gaat, is schande”, aldus Voet.

Kort na de demonstratie stelde de lokale partij Groep de Mos vragen over waarom de demonstratie met nazisymbolen niet direct beëindigd is en waarom er politici van het lokale GroenLinks en de Haagse Stadspartij aanwezig waren.

Fractievoorzitter Inge Vianen van de lokale GroenLinks, die bij de manifestatie aanwezig was, zegt geen hakenkruisen te hebben gezien. „De organisatie heeft het gebruik afgekeurd en de symbolen laten verwijderen. Ik heb het uiteraard ook afgekeurd. Er zijn altijd mensen die het versjteren voor anderen. Het doet geen recht aan het doel van de demonstratie. Het gaat niet om het ene geloof tegen het andere. Het gaat om mensenrechtenschending. Hiermee help je ook niet de zaak van de Palestijnen”, zegt Vianen.

Volgens een woordvoerster van Van Aartsen hoefde de burgemeester niet in te grijpen. „Toen de vlaggen werden getrokken, heeft de politie direct tegen de organisatie gezegd dat dit te ver ging en dat ze moesten worden weggehaald. En dat is vervolgens gebeurd. Van Aartsen is niet aan bod gekomen.”

Ook volgens de Haagse politie was daarmee de kous af. „De organisatie heeft er gehoor aan gegeven.”AgressiefOverigens stelde Van Aartsen afgelopen week tijdens een raadscommissie waarin hij uitleg gaf over de aanpak van jihadisten in Den Haag, dat burgemeesters weinig kunnen doen als een demonstratie is aangemeld. Verbieden kan alleen de rechter en oppakken van demonstranten kan alleen als ze anderen beledigen of agressief worden, zo zei hij. Daarnaast stelde hij dat hij het bij de ISIS-demonstratie, onlangs in Den Haag, niet had verboden dat er met jihadvlaggen werd gezwaaid, net als met de nazisymbolen bij een PVV demonstratie.

PVV-leider Wilders vindt dat de burgemeester ’gefaald’ heeft. Hij heeft Kamervragen gesteld. Ook Kamerfractie Van Klaveren heeft minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) om opheldering gevraagd. CDA-Kamerlid Van Toorenburg zegt ’kritisch te zijn’ op de burgemeester. „Dit soort vlaggen kan tot escalatie leiden.” D66-Kamerlid Schouw noemt het ’zeer betreurenswaardig’ dat ’een enkele idioot’ het recht op vrijheid van meningsuiting en demonstreren ’misbruikt’ heeft door het hakenkruis te tonen. „Die enkeling beseft blijkbaar niet dat dit op geen enkele manier bijdraagt aan een zo noodzakelijke oplossing voor het conflict in het Midden-Oosten.” De PvdA reageert niet op de kwestie. Fractiewoordvoerder Servaes is in het buitenland, laat een voorlichter weten.