Nieuws/Binnenland

'NS vertraagt enquête over Fyra-debacle'

De parlementaire enquête naar het floppen van de Fyra loopt ernstige vertraging op. De openbare verhoren gaan waarschijnlijk pas twee maanden later dan gepland van start. Dat komt onder andere doordat de NS treuzelt met het verstrekken van belangrijke documenten. Dat melden ingewijden aan De Telegraaf.

De Tweede Kamer besloot in juni vorig jaar om een parlementaire enquête te houden naar de problemen met de Italiaanse hogesnelheidstrein Fyra die korte tijd tussen Amsterdam en Brussel heeft gereden. De openbare verhoren moesten eigenlijk in december van dit jaar van start gaan, maar de NS traineert de boel, melden bronnen aan het Binnenhof. De vervoerder doet verschrikkelijk moeilijk over het overhandigen van stukken die de Tweede Kamer nodig heeft om het Fyra-debacle tot op de bodem uit te zoeken.

De NS ontkent de kwestie niet. Een woordvoerder laat weten er volledig het zwijgen toe te doen.

Uiteindelijk zouden er na veel getouwtrek containers vol met stukken naar de enquêtecommissie zijn verstuurd, zo wordt gemeld.

Dat zorgt voor een nieuwe vertraging, omdat de parlementaire onderzoekers nu zo veel te lezen en bestuderen hebben, dat ze er bijna in verdrinken.

Het is niet de eerste keer dat het Kameronderzoek naar de falende hogesnelheidstrein op tegenvallers stuit. Al eerder was er onenigheid over de kosten van de enquête en wat de onderzoeksvraag moest zijn.