Nieuws/Binnenland
938796
Binnenland

Minister Ploumen in rampgebied Filipijnen

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) brengt zondag en maandag een bezoek aan het gebied in de Filipijnen dat vorig jaar november werd getroffen door een verwoestende tyfoon. Zondag is ze bij een bijeenkomst met Nederlandse bedrijven waarbij wordt bekeken welke bijdrage die kunnen leveren aan de wederopbouw en de bescherming van het land tegen natuurgeweld.

Ploumen gaat maandag samen met de president van de Wereldbank, Jim Yong Kim, naar het zwaargetroffen eiland Leyte om te kijken hoe het met de wederopbouw gaat. Ook spreken ze met onder anderen hulpverleners en bewoners van huizen die al zijn opgeleverd. Ook gaan ze langs bij een school waar leerlingen 8 maanden na de ramp nog steeds les krijgen in tenten. De scholieren kunnen naar verwachting over 4 maanden terecht in een nieuw schoolgebouw.

De tyfoon Haiyan kostte aan 6300 mensen het leven. Ruim 1700 mensen worden nog vermist. Via de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) kwam 36 miljoen euro binnen voor hulp aan de slachtoffers. Ploumen trok 6 miljoen euro uit voor noodhulp.