Nieuws/Buitenland
938834
Buitenland

Veiligheidsraad wil staakt-het-vuren Gaza

De VN Veiligheidsraad heeft Israël en de Palestijnen zaterdag opgeroepen de vijandelijkheden te staken. De raad is zeer bezorgd over het welzijn en de bescherming van burgers aan beide kanten.

„De leden van de Veiligheidsraad roepen op tot het de-escaleren van de situatie, het herstel van de kalmte, en het hervatten van het staakt-het-vuren van november 2012”, aldus de VN-raad in een verklaring. Eerder riep ook secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties op tot een wapenstilstand, maar dat haalde weinig uit.

Militanten van Hamas hebben volgens Israël in enkele dagen tijd honderden raketten afgevuurd op bewoonde gebieden. De Israëlische strijdkrachten slaan terug door doelen te bestoken in de Gazastrook. Door het geweld zijn al zeker 125 Palestijnen om het leven gekomen, onder wie naar schatting 82 burgers. Aan de Israëlische zijde zijn vrijdag tien burgers gewond geraakt door een raketaanval, berichtte de krant Haaretz.

Het geweld lijkt ondanks de oproepen tot een staakt-het-vuren alleen maar toe te nemen. Israël moest zaterdag een extra luchtafweersysteem inzetten, omdat een onverwacht groot aantal projectielen werd afgevuurd vanuit de Gazastrook. Zo'n 20.000 reservisten zijn gemobiliseerd voor een mogelijke inval in het Palestijnse gebied. Of het zover komt, is nog onduidelijk.

Hamas liet zaterdag weten „niet te gaan smeken om rust” en door te gaan met „het verdedigen van ons volk”. Toch leek de militante beweging onderhandelingen niet helemaal uit te sluiten. „Als ons een oprecht, samenhangend en serieus voorstel wordt gedaan, zullen we daar naar kijken”, stelde een woordvoerder.

De spanning tussen de Palestijnen en Israëliërs liep sterk op sinds onlangs drie Israëlische tieners werden gedood op de Westelijke Jordaanoever. Later werd een Palestijnse jongen uit Oost-Jeruzalem ontvoerd en om het leven gebracht.