Nieuws/Binnenland
938863
Binnenland

Moeder en weduwe Martha eisen opheldering

De moeder en weduwe van crimineel Gwenette Martha, die op 22 mei werd geliquideerd, willen opheldering van hoofdofficier van justitie Theo Hofstee over de voorwaarden waaronder justitie hem bescherming had aangeboden.

De familie schrijft in een brief dat ze willen onderzoeken 'in hoeverre justitie medeverantwoordelijk is voor de schade veroorzaakt door de dood van Martha'. Dat meldt het Parool. De familie heeft het idee dat één en ander onder de pet wordt gehouden.

Martha had op 27 december aangifte gedaan van een mislukte aanslag op hem in Amsterdam-Zuid, waarna justitie vond dat hij bescherming moest krijgen. Martha heeft volgens zijn advocaat destijds gezegd dat de recherche zei dat hij alleen zou worden beschermd als hij bekend zou maken wie volgens Martha achter de aanslag zat en wat hij wist over de achtergronden van de onderwereldvete.

Martha wilde eerst overleggen met zijn advocaten. Hij werd daarom niet bewaakt. Volgens zijn advocaat Nico Meijering bleef correspondentie over de aan bescherming gestelde voorwaarden onbeantwoord.

Politie en justitie stelde na Martha's dood dat hij bescherming had kunnen krijgen als hij 'feitelijke vragen' had beantwoord en 'transparant zou zijn' over zijn verblijfplaats.

Meiering wil de volledige tekst onder ogen zien van de aangifte die Martha deed. Daarin zouden ook de voorwaarden moeten staan. Maar verschillende officieren van justitie zouden geweigerd hebben hem de aangifte te verstrekken.