Nieuws/Binnenland
938872
Binnenland

DE VARENDE VAARKRANT

Grevelingen, zoutwater paradijs

Een dag met een sloep varen op het grootste zoutwatermeer van West-Europa - het Grevelingenmeer, ingesloten door de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland - is met bijna 30 graden en een verkoelend briesje allesbehalve een strafexpeditie.

Na met open armen ontvangen te zijn door Marieke van Aquavitesse in Bruinisse leidt ze ons naar de sloep. Het is een comfortabele boot met een lengte van bijna acht meter en een diepgang van slechts zeventig centimeter.

Tips over vaarroutes en de mooiste plekken om aan te leggen krijgen we in overvloed. We zouden in oostelijke richting, naar het Volkerak, kunnen varen. Ons oog valt echter op een andere route, in tegenovergestelde richting: op naar het pittoreske Brouwershaven. 

Met een zacht ronkende motor (18 pk) zoeken we ons een weg tussen de groene en rode boeien richting het westen. Eenmaal op het Grevelingenmeer word je bijna overvallen door de serene rust. Er is volop ruimte om te doen waar je zin in hebt.

Zo veel ruimte dat je geen rare fratsen hoeft uit te halen om passanten, hoe groot of klein de schepen ook zijn, te ontwijken. Het is moeilijk voor te stellen dat het in het hoogseizoen op dit gigantische wateroppervlak überhaupt druk kan zijn. 

In de blote bast heb je dan ook tijd zat om om je heen te kijken en volledig tot rust te komen. Grote jachten passeren, zeilers halen wij op onze beurt weer in. Het Grevelingenmeer is een geliefd vaargebied onder watersporters, zowel beginners als gevorderden.

Het meer, dat via de Brouwersdam in verbinding staat met de Noordzee, telt enkele grotere havenplaatsen met in totaal 4000 ligplaatsen. Met allerlei watersportscholen en prachtige duiklocaties is het Grevelingenmeer een bruisend watersportgebied.

Daarnaast heb je ook nog eens de kans bruinvissen en zeehonden te spotten. Zover kwam het vandaag helaas niet.We laten de eilandjes Veermansplaat, Stampersplaat en Dwars in den Weg rechts liggen, om koers te zetten naar Brouwershaven.

Op de eilandjes is het overigens mogelijk aan te leggen en er te genieten van een pauze. Zo is er ruimte om te picknicken, maar ook om er een stukje te wandelen en te genieten van grazende kuddes vee. Kinderen vermaken zich er zichtbaar; krabbetjes vangen wordt er in overvloed gedaan. Voor elk wat wils!

Na twee uur met de wind in de rug te hebben voortgekabbeld, varen we Brouwershaven binnen. Brouwershaven heeft een oud en een nieuw gedeelte. Het nieuwe deel vaar je direct binnen zodra je de sluis bent gepasseerd. De oude haven ligt pal in het centrum.

We zoeken daar een ligplaats op om te lunchen. Aan eettentjes is in ieder geval geen gebrek in dit pittoreske Zeeuwse dorp. Brouwershaven was vroeger van grote betekenis voor de zee- en handelsvaart. De haven loopt door tot in het centrum van dit plaatsje. Wie er wil rondwandelen, moet zeker de Sint Nicolaaskerk en het prachtige stadhuis bezoeken.

Omdat het weer dreigt om te slaan - het waait wat harder, de lucht betrekt en er zijn later op de middag buien voorspeld - besluiten we niet al te lang in Brouwershaven rond te lopen. We kiezen ervoor terug te varen naar Bruinisse, ditmaal via de andere kant van de eilandjes. De wind is met kracht vier/vijf wat straffer en blaast in ons gezicht.

Omdat er wat golfslag is ontstaan, spat het water op, wat weer zorgt voor een heuse zoutwaterdouche. Douches of niet, plots duikt er een verstekeling op. Een zeemeeuw heeft zich op punt van onze sloep genesteld en wijst ons als een ware kapitein de weg naar de haven van Bruinisse. Het Grevelingenmeer heeft zich bewezen uitermate geschikt te zijn voor dagrecreatie. Maar wil je dit gebied echt grondig ontdekken, is het geen overbodige luxe daar meerdere dagen voor uit te trekken.