Nieuws/Binnenland
938881
Binnenland

Möllenkamp betrokken bij chantage

Hubert Möllenkamp, de van fraude verdachte ex-topman van de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale, is vanuit Spanje betrokken bij chantage van een van zijn medeverdachten, Henk Oudt.

Heimelijk opgenomen gesprekken tussen Oudt en Möllenkamp zijn gebruikt om de voormalige zakenpartner van de Rochdale-baas af te persen. Dit blijkt uit onderzoek van De Telegraaf, na inzage in vertrouwelijke correspondentie tussen advocaten van alle bij deze chantage betrokken personen.

„Indien jij (…) de gelden die je mij zou betalen niet binnen 5 dagen overmaakt, zal ik stappen ondernemen. En die stappen zullen zeer nadelig voor jou uitpakken. De opgenomen gesprekken worden naar het OM gestuurd”, staat in de afpersingsbrief aan Oudt te lezen.

Omkoping

Het Openbaar Ministerie doet al jaren onderzoek naar omkoping van de voormalige topman van de Amsterdamse woningcorporatie, die onlangs ook al voor de parlementaire enquêtecommissie ter verantwoording werd geroepen. ’Maserati-bestuurder’ Möllenkamp zou zich afgelopen decennium door ten minste drie zakenrelaties van Rochdale voor miljoenen euro’s hebben laten omkopen.

Justitie heeft Möllenkamp, zijn echtgenote Alberdien en de drie zakenpartners aangemerkt als verdachte. Een van hen is Henk Oudt, voormalig directeur-eigenaar van het Amsterdamse sloopbedrijf Steenkorrel. Hij wordt verdacht van het betalen van ruim een half miljoen euro aan smeergeld en het cadeau doen van enkele peperdure Mercedessen aan Möllenkamp.

Brief

Oudt zou afgelopen jaar benaderd zijn door Mariska van Ling, een goede kennis van Möllenkamp en zijn vrouw Alberdien, die in het Spaanse Alicante een juridisch adviesbureau runt. Zij voerde vervolgens enkele gesprekken met Oudt en Möllenkamp. Uit de afpersingsbrief valt op te maken dat daarbij werd besloten dat er tegen betaling enkele ’zaken’ voor medeverdachte Oudt ’opgelost’ zouden worden.

Volgens ingewijden kwam het erop neer dat Oudt tegen betaling van 1 miljoen euro van ontlastende verklaringen voorzien zou worden, zodat hij in het komende fraudeproces vrijuit kan gaan. Maar deze lezing werd gisteren door zowel Oudt als Van Ling ontkend.

Volgens Van Ling werd zij gevraagd om Oudt te helpen in een ’privékwestie’. Toen hij haar vervolgens weigerde te betalen, besloot ze te dreigen alles aan justitie door te spelen. „Dat heb ik inderdaad gezegd”, aldus Van Ling.

Lees hier meer over deze zaak:

- Vaker dreigbrieven gestuurd aan relaties Möllenkamp

- Corporatiedossier kent vele schuldigen