Nieuws/Binnenland
938887
Binnenland

Michelle (17) beste wiskundemeisje ter wereld

De Nederlandse Michelle Sweering (17) is op de Internationale Wiskunde Olympiade als beste meisje van de wereld geëindigd. Ze haalde als enige meisje een gouden medaille. Ook goud was er voor Jeroen Winkel (17) en Peter Gerlagh (18). Met die drie plakken versloeg ons land alle andere West-Europese landen.

Volgens de organisatie van de Nederlandse deelname deed Nederland het altijd al lekker op de internationale wedstrijd, maar nog nooit zo goed als deze editie. Alle zes de leerlingen haalden een medaille.

De wedstrijd was dit jaar in Zuid-Afrika. Op elk van de twee dagen kregen de 560 deelnemers drie ingewikkelde wiskunde-opgaven waar ze 4,5 uur aan mochten werken. Michelle (uit Krimpen aan den IJssel) was één van de slechts 15 deelnemers die de allermoeilijkste klus wist op te lossen.

Met de zes medailles eindigde Nederland op de 13e plek in het landenklassement, dat werd aangevoerd door China, de VS, Taiwan en Japan. Bondscoach Quintijn Puite: „We wisten dat we dit jaar een gouden team hadden, maar deze resultaten overtreffen al onze verwachtingen. We zijn ongelooflijk trots op alle zes de teamleden.”