Nieuws
938914
Nieuws

Lezers: geef ons enkele vrije dagen om vrij in te vullen

Soepel snipperen

Nederlandse ouders zijn eigenlijk helemaal niet veeleisend, zo bleek mij deze week uit de reacties op mijn column over schoolvakanties. Vergaande spreiding, ach, u begrijpt heel goed dat dit organisatorisch lastig is. Maar een paar snipperdagen, dat moet kunnen!

Dus, minister Bussemaker van Onderwijs, ga toch eens kijken wat er mogelijk is. Want het gros van de ouders snapt prima dat het op school een rommeltje wordt als iedereen maar te pas en te onpas met vakantie gaat. Bovendien zitten, grappig, kinderen daar zelf vaak niet op te wachten. Dat lees ik tenminste uit uw mails.

De kinderen vinden het namelijk vaak gezellig, die relaxte laatste weken richting grote vakantie. Er worden uitstapjes gemaakt, ijsjes uitgedeeld, een beetje uitgegleden richting vrije tijd. In het voortgezet onderwijs zijn er vaak toetsweken die niet kunnen worden gemist. En aan het begin van het schooljaar worden er vaak groepjes gevormd of zitplaatsen 'naast elkaar' uitgekozen.

Dus moeten we het gewoon maar doen met vaste vakanties, ook al ben je daar als gezin een kapitaal aan kwijt. Wel pleit u voor een kleine versoepeling.

Veel lezers komen aan met het fenomeen snipperdagen. Zo kan er net die leuke stedentrip van vier dagen worden gemaakt, of toch even twee dagen eerder zomervakantie worden opgenomen. En dat kan vaak honderden euro's schelen.

Schoolbesturen moeten niet zeuren, zo lees ik ook, want die bombarderen de ouders te pas en te onpas met studiedagen. ,,Waarom proppen ze die studiedagen niet precies in die laatste week voor de zomervakantie? Of in een aaneengesloten periode, zodat we twee weken meivakantie hebben?"

Lezeres Caroline vindt daarentegen dat we als ouders gewoon onze verantwoordelijkheid moeten nemen. ,,Minder luxe op vakantie, minder vaak uit eten en koop een kleiner huis. Dan kun je minder werken en vervolgens thuis genieten van een heerlijke lange schoolvakantie!"

Joep Renders uit Den Bosch voelt zich juist beknot in zijn vrijheid door de leerplichtambtenaar. ,,Het gaat mij niet eens om het geld, maar het feit dat je vrijheid aan banden wordt gelegd door een ambtenaar met een belerend vingertje! Het is de verantwoordelijkheid van de ouders om de kinderen een beetje bij te spijkeren als ze niet de slimsten van de klas zijn. De gulden middenweg: zomervakantie met vijf dagen inperken in ruil voor vijf dagen naar eigen keuze!" En, zo klapt Joep uit de school: ,,De juffrouw van mijn zoontje gaat ook tijdens school een week naar het Oerolfestival op Terschelling!"

Oeps, dat wordt strafwerk voor vader Joep als hij zich straks na de vakantie weer op het schoolplein durft te vertonen...

Volgens mevrouw J. van Veen bestaan er zelfs al scholen die snipperdagen geven. ,,Laat ouders beschikken over drie vrij op te nemen dagen", zo pleit ook zij. ,,Het personeel heeft ook lang vakantie, desondanks plannen ze studiedagen in, 'onze' school zelfs 15 dagen, dat is voor werkende ouders een ramp. Voor de kinderen trouwens ook. Ik heb het gevoel dat scholen alleen aan zichzelf denken. Maak de schoolvakantie een week korter, voeg dat bij de meivakantie en laat de school deze dagen gebruiken als studiedagen", schrijft Van Veen, die er geen voorstander van is de kerstvakantie te verlengen: ,,Dan kan er namelijk niet buiten worden gespeeld!"

Boetes zijn volgens deze lezeres een wassen neus: ,,Een vriendin van mij met een oude schoonmoeder in de VS nam haar kinderen twee dagen eerder van school. Het scheelde haar viermaal €400 op hun reis naar Amerika!" Dat is natuurlijk een simpele rekensom.

,,Wij hebben al jaren een eigen zaak en het zou mij best wel eens beter uitkomen om tussendoor een keer vakantie te nemen", schrijft Ruud de Klerk. ,,Wij zijn erg makkelijk, maar vinden wel dat de kinderen niet voor dit soort zaken van school gehouden moeten worden. Het zijn inderdaad altijd dezelfden die eerder weg gaan. €75 boete per kind is ook veel te laag. Maak daar € 300 per kind per dag van, dan wordt het een stuk minder leuk om te doen."

Corine van Dijk woont in Amerika en daar duurt de schoolvakantie in de zomer bijna drie maanden, schrijft zij. ,,Inderdaad heel erg lang. Maar de kinderen kunnen hier vanaf dag één naar diverse kampen toe, tot het einde van de vakantie. Dat is heel normaal, aangezien de Amerikanen maar gemiddeld een week op vakantie gaan en verder doorwerken. De scholen geven een pakket met schoolwerk mee om tijdens de vakantie nog een beetje bij te blijven en de bibliotheken hebben een heel programma om tijdens de vakantie het lezen te stimuleren. Voor de rest is er vaak één week Spring break, wij hebben er toevallig twee, en twee weken Kerstvakantie en dat is het! Wat ik erg achterhaald vind in het Nederlandse systeem is dat kinderen geen vrij kunnen krijgen buiten vakanties om. Hier is dat totaal geen probleem. Wij hebben dat inmiddels twee keer moeten doen en dan krijgen ze gewoon huiswerk mee voor die periode. Ook als kinderen op vakantie gaan buiten schoolvakanties om (soms wel 3 weken om familie ver weg te bezoeken) is dat geen probleem, zolang ze maar bijblijven met het schoolwerk. Ik denk dat we daar in Nederland veel te spastisch mee omgaan!"

checkpoint@telegraaf.nl