Nieuws
939478
Nieuws

Inflatie omhoog door kleding, vliegtickets en vakanties

De inflatie is in juni gestegen tot 0,9%. Vooral kleding drijft het prijspeil op. Kledingwinkels prijzen minder af dan in voorgaande jaren, analyseert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ook vliegtickets en vakanties waren in juni duurder dan een jaar geleden. Dat komt volgens het CBS omdat pinksteren dit jaar in juni viel en vorig jaar in mei. Vakanties en reisjes zijn rond deze feestdagen duurder.

Uitverkoop

In juni prijzen kledingwinkels hun voorraad af. Maar de korting was volgens de statistici kleiner dan in mei, doordat winkels vaker van collectie wisselen en hun voorraad beter op orde hebben. Op jaarbasis daalde de prijs van kleding nog wel met 0,5%.

Eten goedkoper

In vergelijking met vorig jaar is de prijs van aardappelen, groenten en fruit gedaald. Vorig jaar vielen de oogsten tegen, waardoor eten duurder werd.

Tegenover dat voordeel staat een nadeel: benzine, een andere grote kostenpost voor Nederlandse gezinnen, werd duurder. De olieprijs steeg in juni door de aangewakkerde onrust in het Midden-Oosten. Dat zien Nederlanders terug aan de pomp.