Nieuws/Buitenland
939549
Buitenland

Rusland houdt Oekraïense piloot vast

Oekraïne beschuldigt Rusland van ontvoering van een Oekraïense vrouwelijke helikopterpiloot. De vrouw, Nadia Savtsjenko, zit in een Russische gevangenis. Ze is aangeklaagd voor betrokkenheid bij de dood van twee Russische verslaggevers. Oekraïne eist haar vrijlating.

De vrouw was betrokken bij grondgevechten tegen pro-Russische separatisten bij de Oekraïense stad Loehansk. De Oekraïense president Petro Porosjenko laat onderzoeken hoe de vrouw in Rusland is terechtgekomen. Porosjenko denkt dat ze is ontvoerd.

Het Russische persbureau ITAR-TASS meldt dat de vrouw als ,,vluchteling'' de grens over is gekomen. Maar volgens het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken is ze waarschijnlijk gevangengenomen door de separatisten en de grens over gesmokkeld.

,,Dit is nog meer bevestiging dat de terroristen hun plannen maken en wandaden plegen in nauwe samenwerking met de Russische inlichtingendiensten'', aldus de verklaring. ,,Door openlijk inwoners van Oekraïne te ontvoeren op het grondgebied van hun eigen land, schenden de Russische autoriteiten niet alleen alle internationale normen, maar gaan ze ook voorbij aan morele en fatsoensnormen.''