Nieuws
939563
Nieuws

WK-index sprint vooruit en ruikt winst

De WK2014-index weet de AEX eindelijk overtuigend te verslaan. De Oranje-Sponsor-index ruikt winst! Na een zwakke start - de WK2014-index bleef tijdens de eerste wedstrijden voortdurend achter ten opzichte van het Nederlandse beursgemiddelde - trekt de WK2014-index de laatste dagen een sprintje.

De achterstand is helemaal ingelopen en de AEX-index is inmiddels zelfs voorbij gestreefd. De WK2014-index presteert nu 0,72% beter dan de AEX. De WK2014-index, een ludiek initiatief van DFT en de Tostrams Groep, is aan de vooravond van de halve finale tegen Argentinië, dus goed gestemd.

Na vijf succesvolle wedstrijden lijken de sponsoren van Oranje op de beurs prima van de sportieve prestaties van Nederland in Brazilië te profiteren en onze sponsor-index blaakt van zelfvertrouwen.

Sinds 5 juli, dus na de wedstrijd Nederland-Costa Rica, is de winst van WK2014-index iets gedaald, van +2,44% naar +1,53%. Maar de winst van de AEX daalde deze periode veel sterker, van +2,82% naar +0,81%. Dit verklaart de relatieve winst van +0,72%.

We zien, met nog de halve finale en de eindfinale te gaan, een aantal opvallende conclusies:

 • Naar gelang het WK in Brazilië vordert neemt de underperformance (ten opzichte van de AEX) steeds duidelijker af. De achterstand die exact op 12 juni begon (dat is de dag dat het WK in Brazilië startte) is dus geheel ingelopen en deze week zelfs omgezet in een voorsprong van 0,72%.
 • De WK2014-index bleef het meest achter in de periode dat de Nederlandse beurs omhoog ging. De achterstand liep op tot -1,75% op 23 juni, toen de AEX naar 415,59 was gestegen.
 • Tijdens beurscorrecties weet de WK2014-index de grootste inhaalslag te maken. In de korte periode dat de AEX is gedaald van 419,57 naar 410,49, is de achterstand van WK2014-index omgezet in een relatieve winst van 0,72% (de absolute winst bedraagt 1,53%).
 • Sportieve prestaties in het veld werden niet meteen vertaald in outperformance. Maar naarmate het WK vordert lijken beleggers er steeds meer vertrouwen  in te krijgen.
 • Niet alle sponsors profiteren in gelijke mate van het Oranje-succes. Winnaars zijn Heineken, Philips en Ahold. ING en Unilever weten de Nederlandse beursindex niet bij te houden. Retailgerelateerde fondsen doen het niet per definitie beter dan het beursgemiddelde. Unilever bijvoorbeeld blijft voortdurend achter.
 • Het is ook niet zo dat technisch sterke fondsen het in de korte periode van het WK beter doen dan het beursgemiddelde. 
 • De voorspellende waarde van de WK2014-index is beperkt. Tot nu toe heeft deze sponsorindex ongeveer de helft van de Nederlandse optredens in Brazilië goed voorspeld. In eerdere grote toernooien was er wel een duidelijke correlatie tussen het koersverloop van het mandje met sponsoren van Oranje en het Oranje-elftal.

 

 

De  performance van de WK2014-index (ten opzichte van de AEX) is op de grafiek goed te volgen door middel van de blauwe lijn, die al sinds 23 juni (de wedstrijd Nederland-Chili) goed weet te herstellen. 

Individuele prestaties sponsoren

Niet alle fondsen in de WK2014-index zijn deze maand op de beurs gestegen. ING en Unilever zijn in koers gedaald met respectievelijk 0,39% en 0,09%.

Wel weten 3 van de 6 sponsoren de AEX-index bij te houden. Heineken versloeg de AEX met 3,83%, Ahold deed het ruim 1,6% beter dan de AEX-index, terwijl Philips de AEX met 1,5% oversteeg. De underperformers  zijn ING (underperformance t.o.v. AEX: -1,19%), TMG (-0,5%) en Unilever (-0,9%). 

Toelichting:

De WK2014-index start met een fictief kapitaal van €100.000, dat wordt belegd in aandelen van de sponsoren van het WK Voetbal in Brazilië. Wij willen het luchtige karakter van de WK2014-index benadrukken, het betreft op geen enkele manier een aanbeveling of een beleggingsadvies.

De WK2014-index volgt, tijdens het Wereldkampioenschap Voetbal in Brazilië, hoe de sponsoren van het WK-elftal op de beurs presteren in relatie met de successen van Oranje. De WK2014 index bestaat uit zes  fondsen, te weten:

 1. ING (officiële sponsor van Oranje)
 2. AH (sponsor en WK-gadgets)
 3. Unilever (afzet van bitterballen, pizza's en ijsjes)
 4. Philips (hoopt elk toernooi meer televisies te verkopen)
 5. Heineken (vanwege de bierconsumptie en Sambashirts
 6. TMG (vanwege de hoge mediaexposure tijdens het WK)

De bedoeling is om te zien in hoeverre het koersverloop van de sponsoren wordt beïnvloed door de sportieve prestaties van het Oranje op het veld.

Rond elke voetbaldag wordt  een analyse gemaakt, waarbij de verschillende prestaties (sportief en van de portefeuille) met elkaar vergeleken worden.

Ook wordt steeds  bekeken of de WK2014-index voorspellende waarde heeft voor wat betreft de prestaties van Oranje door voorafgaand aan een wedstrijd een prognose te doen. Vooralsnog is dit niet het geval.

Verder wordt  elke week bekeken of de WK2014-index meer of minder waard is geworden. Op DFT.nl zullen de prestaties van de index te volgen.

De WK2014-index is gestart op de eerste maandag van juni met een fictief kapitaal van €100.000, dat evenredig wordt belegd in de zes aandelen van de belanghebbende fondsen. Rond elke wedstrijd van het Nederlands elftal zullen de prestaties van Oranje vergeleken worden met de WK2014-index. In het verleden hebben we steeds zowel voorafgaand als na afloop van elke wedstrijd gekeken naar het mandje.