Nieuws/Buitenland
939568
Buitenland

Presidentsrace Indonesië nog niet beslist

Het is nog niet duidelijk wie de opvolger wordt van de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono. Beide kandidaten hebben de winst opgeëist na de verkiezingen van woensdag.

'Kandidaat van het volk' Joko Widodo (Jokowi) liet na de exitpolls als eerste weten dat hij volgens de eerste tellingen de winnaar is. Maar een uur later gaf zijn rivaal, oud-generaal Subianto Prabowo, dezelfde boodschap.

De officiële uitslagen worden pas verwacht op 21 of 22 juli. Verkiezingen in Indonesië zijn een immense operatie. Het land telt vele duizenden eilanden, zeer afgelegen plekken en 250 miljoen inwoners

De Indonesiërs stonden woensdag voor een belangrijke keuze. Een overwinning van Jokowi in de voormalige Nederlandse kolonie zou een triomf betekenen voor een nieuw type politicus in Indonesië; dat van bestuurders die niet afkomstig zijn uit de elite, niet corrupt zijn en hun best willen doen voor de arme bevolking.

Jokowi leek aanvankelijk ook op een ruime overwinning af te stevenen. Maar de laatste weken slonk zijn voorsprong, door een betere campagne van Prabowo en een lastercampagne.

Jokowi (53), zoon van een timmerman en zelf oud-meubelhandelaar, heeft zich als gouverneur van de hoofdstad Jakarta erg populair gemaakt. Als een wervelwind trok hij door de miljoenenstad om de vele problemen aan te pakken. De broodmagere en niet erg welbespraakte politicus deed dat op geheel eigen wijze in hemdsmouwen en op slippers.

Prabowo daarentegen wordt gezien als de verpersoonlijking van het establishment. Hij komt uit een elitefamilie en is getrouwd geweest met een dochter van de autoritaire oud-president Soeharto, die Indonesië meer dan 30 jaar leidde. Prabowo legde tegenstanders van zijn schoonvader het zwijgen op en was als legerleider betrokken bij mensenrechtenschendingen in Oost-Timor en Papoea.

Prabowo heeft zichzelf neergezet als een sterke leider. Hij vertegenwoordigt de oude elite en is de favoriet van het conservatievere deel van de moslims in Indonesië.