Nieuws/Buitenland
939571
Buitenland

Meer aanvallen Gaza, raketten diep in Israël

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft woensdag gedreigd de aanvallen op de Palestijnse Gazastrook verder op te voeren. Sinds het geweld uitbrak zijn tientallen doelen gebombardeerd. Volgens Palestijnse media zijn zeker 36 Palestijnen om het leven gekomen, onder wie 5 jonge kinderen. Ook raakten 260 mensen gewond.

„Ik ben bang dat een raket me raakt. Pas nog werden twee kinderen gedood toen ze in een veldje aan het spelen waren. Alleen met geluk overleef je hier”, aldus een inwoner van de Gazastrook.

Militante Palestijnen schoten op hun beurt opnieuw tientallen raketten af op Israël. De militanten gebruiken M-302-raketten die waarschijnlijk uit Syrië komen. Die reiken met 150 kilometer verder dan de zelfgemaakte raketten die de militanten meestal gebruikten.

Woensdag werd de plaats Hadera tussen Tel Aviv en Haifa getroffen door de projectielen. Door de beschietingen zijn geen Israëlische doden gevallen.

Hamas

De Israëlische aanvallen zijn met name gericht tegen Hamas. De Palestijnse beweging heeft sinds 2007 de macht in de Gazastrook. Het is de Palestijnse versie van de Moslimbroederschap. Volgens Hamas zijn „alle Israëliërs” nu een doelwit.

Israël heeft in 2007 een blokkade ingesteld van de Gazastrook en laat maar mondjesmaat goederen door. In het gebied leven 1,8 miljoen mensen onder vaak erbarmelijke omstandigheden en afgesneden van de buitenwereld. De Gazastrook heeft een oppervlakte kleiner dan Texel en is met zo'n 5000 mensen per vierkante kilometer een van de dichtstbevolkte gebieden in de wereld.

'Grote zorgen'

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken maakt zich „grote zorgen” over de escalatie van de strijd tussen Israël en de Palestijnse beweging Hamas. Hij betreurt de burgerslachtoffers in Gaza als gevolg van Israëlische beschietingen

„De escalatie van geweld in de afgelopen dagen maakt een politieke oplossing alleen maar moeilijker, terwijl alleen een politieke oplossing vrede kan brengen, daarover kan geen misverstand bestaan. Het is zaak de spiraal van geweld nu te doorbreken”, liet hij woensdag weten.

Volgens Timmermans moeten de raketbeschietingen uit Gaza stoppen en heeft Israël het recht zich daartegen te verdedigen. „Nederland roept op tot kalmte en terughoudendheid.”