Nieuws/Binnenland
939575
Binnenland

Beurs voorzichtig stapje hoger

Meevallende cijfers van aluminiumproducent Alcoa zorgden woensdag niet voor een juichstemming op de Amsterdamse beurs. In afwachting van het verdere verloop van het cijferseizoen bleven beleggers behoedzaam. Gemalto beleefde een prima dag, BAM opnieuw een bijzonder slechte.

De AEX-index sloot met 0,2% winst op 410,49 punten, niet ver van het hoogste punt van de dag. De Midkap eindigde 0,2% hoger op 629,3 punten.

Elders in Europa hadden beleggers na een paar slechte dagen ook weinig zin om weer massaal in de markt te stappen. Frankfurt en Parijs pakten winsten van 0,4%. Londen koerste 0,3% lager.

Op Wall Street boekten de graadmeters bescheiden winsten. Rond de slotbel in Amsterdam stond de Dow Jones-index 0,2% hoger. De S&P500 klom 0,3%.

"Er is nog een beetje terughoudendheid in de markt", zei beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg (Stroeve & Lemberger). "Er zijn ook weinig marktimpulsen vandaag. Beleggers durven nog niet echt, ze willen eerst zien hoe de bedrijfswinsten gaan uitvallen."

Oppepper Alcoa

De meevallende kwartaalcijfers die aluminiumproducent Alcoa gisteren nabeurs publiceerde, vormden geen reden voor beleggers om positiever tegen het nieuwe cijferseizoen aan te kijken.

"De markt is wel blij met Alcoa, maar nog niet blij genoeg", merkte handelaar Serge Enneman van ABN Amro aan het eind van de ochtend op. "Kennelijk vinden beleggers het bedrijf toch geen goede indicatie voor de andere cijfers. Alcoa wordt gezien als een echt Amerikaans bedrijf, en de markt kijkt dan eerder naar de vele waarschuwingen van Europese bedrijven deze week."

Daarnaast gooit een tegenvallend cijfer over de Chinese producentenprijzen roet in het eten, zegt Enneman. "Dat weegt dan toch zwaarder dan een positief rapport van Alcoa. Je ziet dat ook terug bij ArcelorMittal. Normaliter zou dat aandeel omhoog gaan op opbeurende Alcoa-cijfers."

Maar ArcelorMittal stond in Amsterdam juist 0,4% lager op €10,87. Ook roestvrijstaalfabrikant Aperam sloot 1% lager op €25,08.

Kortom: één Alcoa-zwaluw maakt nog geen zomer, aldus ABN-handelaar Enneman. De markt heeft meer bevestiging nodig, en de komende twee weken moet dat gaan gebeuren.

Volgens Zwanenburg zijn de omstandigheden goed voor positieve verrassingen. "Analisten hebben hun taxaties verlaagd, dus de lat ligt niet al te hoog. Het is voor bedrijven goed mogelijk om daarover heen te springen. Wel zijn de verwachtingen voor de VS beter dan voor Europa. In Europa hebben we natuurlijk last gehad van de onrust in Oekraïne, terwijl dat in de VS nauwelijks impact heeft gehad. In de VS zijn ook nauwelijks winstwaarschuwingen geweest, en in Europa alweer een paar."

Gemalto aan kop

Koploper in de AEX was Gemalto. Het aandeel werd 3% meer waard op exact €77, na het bericht dat de digitaal beveiliger een pincodedienst aan een Franse bank gaat leveren. Bovendien kreeg het bedrijf een duwtje in de rug van Morgan Stanley, dat zijn advies verhoogde naar 'equalweight'. Het koersdoel ging van €68 naar €77.

KPN volgde met 1,5% winst op €2,45. Beleggingsstrateeg Zwanenburg wees als verklaring voor deze plus naar Carlos Slim. De Mexicaanse miljardair moet in zijn thuisland bezittingen afstoten. "Dat voedt speculatie dat Slim de opbrengst van die verkoop gaat herinvesteren, misschien wel in KPN", zei Zwanenburg.

Dankzij het binnenhalen van een opdracht van een fabrikant van vliegtuigmotoren won TNT Express 1,5% op €6,57.

Unibail Rodamco (slotkoers €206,95) en Philips (€23,71) pakten allebei 1,2% winst.

Grootste daler was ASML, dat 0,8% inleverde op €68,70. Reed Elsevier werd 0,75% lager gezet op €16,45.

SBM Offshore daalde 0,2% naaer €10,97. De Braziliaanse oliegigant Petrobras heeft de toezichthouders laten weten dat het verbreken van de contracten met de maritiem dienstverlener voor een miljardenstrop zou zorgen.

Voedings- en wasmiddelenproducent Unilever zakte 0,5% naar €31,73, na een afwaardering door de Japanse bank Nomura. De Japanse analisten vinden dat de koers van Unilever dit jaar te hard is opgelopen.

Shell eindigde onveranderd op €30,07. De oliereus kreeg een koopadvies van Deutsche Bank. De analisten noemen als positieve factoren onder meer de waardering van het aandeel en het wegvallen van het stockdividend.

BAM weer gebeten hond

Bij de middelgrote fondsen kreeg BAM het opnieuw voor de kiezen. De bouwer werd nog eens 7,5% minder waard op €2,26, na flinke klappen op maandag en dinsdag. ABN Amro verlaagde zijn advies van 'kopen' naar 'houden'. Volgens de bank zijn de bankconvenanten in gevaar na de winstwaarschuwing op maandag. ING verlaagde zijn koersdoel voor de bouwer uit Bunnik van €3,50 naar €2,40. Het advies blijft 'houden'.

"Veel beleggers gaan nu met een grote cirkel om BAM heen. En het zal voor BAM heel moeilijk worden om het vertrouwen van beleggers weer terug te winnen", zei Laurens Maartens (NBWM) in een interview met DFT TV.

Andere fondsen die eerder deze week een blauw oog opliepen, waren nu weer een beetje in trek. Zo ging technisch dienstverlener Imtech nu aan kop in de Midkap met 5,1% winst op €0,64.

Ook smallcap Ballast Nedam werd aanvankelijk hoger gezet, maar de bouwer zakte richting het eind van de handel toch weer door het ijs: min 4,6% op €7,02. Aan het eind van de handel kwam het bericht dat de claimemissie van de bouwer volledig ondertekend is. Met de emissie wil Ballast €30 miljoen ophalen.

In de Midkap ging uitzender USG People 1,9% omhoog naar €10,93, met dank aan een koopadvies van Theodoor Gilissen. Het koersdoel ging van €11 naar €14,50.

Air France KLM bouwde de winst uit tot 2%, en sloot op €8,75. De luchtvaartcombinatie zou in 'vergevorderde onderhandelingen' zijn om de Hongaarse prijsvechter Wizz Air over te nemen. Air France KLM en Wizz Air ontkenden de gesprekken. Het luchtvaartbedrijf kreeg ook twee afwaarderingen te verwerken. Credit Suisse schroefde zijn koersdoel terug van €11,05 naar €8,80. Het advies blijft 'neutraal'. Kepler Cheuvreux haalde drie euro van het koersdoel af, dat nu op €11 staat. Het koopadvies blijft wel gehandhaafd.

Stamcelbank Esperite, het voormalige Cryo Save, ging bij de smallcaps met een winst van 3,9% aan kop op €1,79.

Aan de andere kant kachelde Besi 5,1% achteruit naar €12,48. Kepler Cheuvreux verlaagde zijn advies van 'kopen' naar 'houden'. De analisten verwachten een vertraging voor de toeleverancier aan de chipindustrie in de tweede helft van het jaar.

HES Beheer sloot onveranderd op €42,85. De beheerder van havenbedrijven paste zijn jaarrekening over 2013 aan, maar dit heeft geen gevolgen voor het overnamebod van Hestya Energy.

Elke ochtend de Nieuwsbrief van DFT in uw mailbox? Meldt u dan hier aan.