Nieuws/Buitenland
939581
Buitenland

Ex-burgemeester New Orleans 10 jaar cel in

De vroegere burgemeester Ray Nagin van de Amerikaanse stad New Orleans is woensdag door een federale rechtbank tot 10 jaar cel veroordeeld wegens corruptie. Dat meldden Amerikaanse media.

De 58-jarige Nagin was in februari al schuldig bevonden aan 20 aanklachten wegens omkoping, vooral door bouwbedrijven die op zoek waren naar contracten in de stad. Veel van het werk ontstond nadat de verwoestende orkaan Katrina in 2005 over New Orleans en omgeving was getrokken en veel schade had aangericht.

De voormalig burgervader werd in 2013 gearresteerd, bijna 3 jaar nadat hij was afgetreden. Nagin verwierf wereldwijde bekendheid met zijn crisismanagement toen zijn stad door Katrina werd getroffen. Hij kon echter niet voorkomen dat honderden mensen om het leven kwamen. Later werd hem de trage wederopbouw verweten.

Hij werd schuldig bevonden aan het aannemen van snoepreisjes en steekpenningen voor bij elkaar zo'n anderhalve ton. Het geld kwam van zakenlieden die klussen zochten variërend van het leveren van software tot reparaties van trottoirs. De meeste betrokkenen bekenden schuld en getuigden later tegen Nagin, die in 2002 eerste burger werd in de stad in de staat Louisiana.