Nieuws/Binnenland
939584
Binnenland

Verdachte liquidatie is voorarrest zat

Benaouf A., die wordt verdacht van mogelijke betrokkenheid bij de liquidatie van de Amsterdamse crimineel Najeb Bouhbouh in Antwerpen, is zijn voorarrest na ruim een jaar zat. Dit vertelde de 30-jarige A. woensdag in de rechtbank in Amsterdam.

„Ik heb een zwaar jaar achter de rug. Ik begin de moed bijna op te geven. Alle vingers wijzen naar mij. Ik word als leugenaar beschuldigd. Ik begin het zat te worden”, zei de verdachte.

Bouhbouh werd op 18 oktober 2012 doodgeschoten voor een hotel in Antwerpen. Justitie vermoedt dat A. de liquidatie heeft geregisseerd. A. overleefde eind 2012 als vermoedelijk hoofddoelwit een kogelregen in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, die twee mannen het leven kostte. Deze enorme schietpartij is mogelijk een wraakoefening geweest voor de moord op Bouhbouh.

De rechtbank besloot woensdag het voorarrest van A. met maximaal 90 dagen te verlengen. In november is de inhoudelijke behandeling van de zaak. Komende maanden rondt het Openbaar Ministerie het onderzoek rond de liquidatie af.

De advocaat van A., Sander Janssen, vroeg de rechtbank woensdag de voorlopige hechtenis van zijn cliënt op te heffen, maar de rechtbank besloot dat A. zijn rechtszaak niet in vrijheid mag afwachten. In een uitvoerig betoog over onder meer ontbrekende delen in het dossier, probeerde Janssen aan te tonen dat de recherche halsstarrig vasthoudt aan één scenario. De officier van justitie noemde dit doorzichtig, omdat de theorie wordt ondersteund door bewijsmateriaal, waaronder telefoonverkeer.