Nieuws/Binnenland
939616
Binnenland

Geen problemen met nieuwe vervoersbewijzen NS

De eerste dag dat alle NS-kaartautomaten alleen nog maar papieren kaartjes met een chip uitprinten verloopt volgens de Nederlandse Spoorwegen zonder problemen. Het traditionele treinkaartje werd dinsdag geschiedenis, vanaf woensdag kan alleen met nieuwe vervoersbewijzen worden gereisd.

De NS heeft 800 speciaal opgeleide studenten ingezet die op de stations tekst en uitleg geven aan iedereen die daar behoefte aan heeft. Op hun witte T-shirts staat de tekst: „Vanaf 9 juli checkt iedereen in en uit bij NS”. Daarnaast zet het spoorbedrijf ook extra eigen mensen in, onder wie ook kantoorpersoneel, aldus een woordvoerder.

De voorlichtingsacties vinden de komende week plaats op de 20 tot 25 stations van grote en middelgrote gemeenten. Ruim 1000 kaartjesautomaten zijn aangepast en gevuld met nieuwe papieren chipkaartjes.

De Consumentenbond opende woensdag een meldpunt voor de veranderingen in het reizen met de trein. Rond half 4 hadden ruim 300 mensen gereageerd.

Volgens de bond gaan de meeste klachten over het instaptarief voor de plastic ov-chipkaart. Om daarmee te kunnen reizen met de NS moet er minimaal 20 euro saldo op de kaart staan. Vooral mensen die weinig met de trein reizen, vallen over dat bedrag waarmee ze verder niets kunnen doen, merkt de Consumentenbond.

Ook reageren veel ouderen die de nieuwe manier van reizen niet begrijpen. Zij zitten met vragen over het systeem van het in- en uit checken.

Een oproep van het Spoorwegmuseum in Utrecht om het allerlaatste papieren treinkaartje te kopen en naar het museum op te sturen, lokte veel reacties uit. Kort na 04.00 uur, toen de NS de oude kaartautomaten had uitgeschakeld, kwamen bij het museum al de eerste e-mails binnen van mensen die een kaartje met het tijdstip 03.59 uur hadden bemachtigd. Het museum zal uiteindelijk loten wie de beloofde 250 euro voor het kaartje krijgt.