Nieuws/Buitenland
939628
Buitenland

Homorecht op visum om in Frankrijk te trouwen

Frankrijk moet een in Marokko wonende Senegalees een visum geven om in Frankrijk met een Franse man te trouwen. Anders wordt zijn vrijheid om te trouwen geschonden, aangezien een homohuwelijk in Marokko niet mogelijk is.

Dit heeft de Raad van State in Parijs woensdag beslist, melden Franse media.

Hetero's wordt geregeld een visum om in Frankrijk te komen trouwen geweigerd, maar die kunnen dan ook in hun land van herkomst terecht. In Frankrijk is het huwelijk sinds vorig jaar opengesteld voor homoseksuelen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken had het visum geweigerd omdat er bij een leeftijdsverschil van 35 jaar mogelijk sprake is van een schijnhuwelijk. Ook werd de Senegalees verweten dat hij in 2010 enige tijd illegaal in Frankrijk verbleef. Maar volgens de kortgedingrechter sprak in zijn voordeel dat hij na eerdere vakanties bij zijn partner in Frankrijk telkens naar Casablanca was teruggekeerd, waar hij een baan heeft.

De regering moet de Senegalees binnen 24 uur een visum geven en een schadeloosstelling van 5000 euro betalen. De bruiloft is zaterdag in Creil in de regio Picardië, ten noorden van Parijs.