Nieuws/Binnenland
939629
Binnenland

Den Haag flink de pineut door Vestia-drama

Het „idiote management” van corporatie Vestia heeft de stad Den Haag zeker meer dan 100 miljoen euro gekost. Dat bleek woensdag uit de woorden van de Haagse oud-wethouder Marnix Norder, toen hij werd gehoord door de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties. Die onderzoekt het corporatiestelsel en de incidenten die daar plaatshadden, zoals het verspelen van 2 miljard euro door Vestia.

Omdat Vestia zich in de financiële nesten had gewerkt, dreigde de kolossale wijk Zuidwest „in de prut” te raken, aldus Norder. De corporatie kon er niet meer in investeren en het is een wijk die groter is dan menige Nederlandse stad. De gemeente zocht een oplossing om de wijk toch goed te houden, maar die kost haar 80 miljoen over de komende 10 jaar. „Een klotebeslissing, maar we moesten het doen.”

Lang had Norder een goede indruk van Vestia. „Er werkten heel goede mensen met veel verstand van zaken op alle niveaus.” Norder werd dan ook overvallen door de problemen van Vestia als gevolg van handel in de gevaarlijke financiële producten, de zogenoemde derivaten. Hij durfde de raad niet meteen in te lichten uit vrees dat dat tot nog grotere brokken zou leiden.

De reeks openbare verhoren werd woensdag zo goed als zeker afgerond. De commissie beraadt zich de komende dagen nog of de serie voldoende is geweest. Daarna zet zij zich aan het schrijven van het eindrapport met aanbevelingen. In het najaar moet dat aan de Tweede Kamer worden overhandigd.