Nieuws/Binnenland
939636
Binnenland

Weduwen Indië-veteranen willen uitkering

Mannen die 's nachts gillend en krijsend wakker werden, patrouille liepen door de woonkamer of zelfs dreigden het huis te overgieten met petroleum om het in brand te steken, terwijl hun kinderen boven lagen te slapen. Weduwen van getraumatiseerde Indië-veteranen hebben het allemaal te verduren gehad en willen nu aanspraak maken op de veteranenuitkering die hun mannen gekregen zouden hebben als ze nog in leven waren geweest.

Dat zeggen ze woensdagavond bij Hollandse Zaken van Omroep Max.

De weduwen voelen zich vergeten door het ministerie van Defensie. „Wij zijn altijd goedkope verpleegsters geweest voor Defensie”, stelt weduwe Hennie Stuivenberg-Kok. „Defensie had een gebaar moeten maken naar ons.”

„We hebben de grens getrokken bij de militairen en niet bij hun partners”, reageert oud-minister van Defensie Hans Hillen in de uitzending. „Ik weet wat die mensen allemaal hebben meegemaakt en ik weet ook dat ze hebben geleerd te aanvaarden. Juist door hun jarenlange ervaringen hebben ze dat denk ik allang kunnen verwerken. Geld is hoogstens een verzachtend middel, maar geen oplossing.”

„Daar klopt natuurlijk helemaal niets van”, stelt weduwe Gré Hoornweg-De Mik, „Ze willen er gewoon onderuit bij Defensie”, meent ze.

Het ministerie van Defensie laat weten dat de regeling ereschulden duidelijk is en wijst erop dat Kamerleden, Ombudsman en vakbonden bij het opstellen ervan betrokken waren.