Nieuws/Binnenland
939643
Binnenland

Oranjegekleurde cafés in Buenos Aires

Nederlanders in Argentinië maken zich op voor de halve finale van het WK voetbal woensdagavond. In de hoofdstad Buenos Aires en de stad Tres Arroyos zijn lokale Nederlandse cafés dan weer oranje gekleurd.

Toch zitten tussen de Nederlandse supporters ook veel aanhangers van Argentinië. Ze kijken samen naar de wedstrijden en praten over de finale van '78, toen Argentinië met 3-1 van Nederland won. „Argentijnen maken de Nederlanders graag duidelijk dat de geschiedenis zich zal herhalen”, laat een woordvoerder van de Nederlandse ambassade in Buenos Aires weten.

De supporters weten dat beide teams erg aan elkaar gewaagd zijn. Op de Nederlandse ambassade weten ze het echter zeker: Nederland gaat „op eerlijke wijze” van Argentinië winnen.

Robben en Messi

Er wordt extra gelet op Robben en Messi. „De vergelijkingen tussen beide topspelers zijn het gesprek van de dag”, laat de woordvoerder weten.

De Argentijnse supporters hebben overigens alle tijd om zich voor te bereiden op de wedstrijd, want op woensdag hebben ze vrij. Het is dan Nationale Onafhankelijkheidsdag, een nationale feestdag.

De Nederlanders in Argentinië wonen daar vaak al langere tijd of hebben een Argentijnse achtergrond. Ze voelen zich daarom verbonden met dit land. De Argentijnen hebben op hun beurt ook een positief beeld van Nederland. Mocht Nederland verliezen, dan steunen de Oranjefans het Argentijnse team in de finale. Andersom zijn de Argentijnen, na verlies, tijdens de laatste wedstrijd voor Nederland, verwacht de woordvoerder.