Nieuws/Buitenland
939645
Buitenland

Fransman De Franssu voorzitter bank Vaticaan

De Franse ondernemer en financieel expert Jean-Baptiste de Franssu is met onmiddellijke ingang benoemd tot voorzitter van het Instituut voor Religieuze Werken (IOR), de bank van het Vaticaan. Dat heeft het Vaticaan woensdag bekendgemaakt. De 51-jarige Fransman volgt de Duitser Ernest von Freyberg op, die in februari vorig jaar was benoemd door de vorige paus, Benedictus XVI.

De Franssu, die tot april 2011 aan het hoofd stond van de investeringsmaatschappij Invesco, moet de bank verder hervormen. De IOR is de afgelopen jaren in opspraak geraakt door betrokkenheid bij onder meer het witwassen van zwart geld. Paus Franciscus speelde met de gedachte de bank op te heffen, maar zag daarvan af, omdat de instelling onder streng financieel toezicht volgens hem waardevolle financiële diensten aan de kerk zou kunnen blijven leveren.

Dinsdag werd bekend dat de bank meer dan 2000 verdachte rekeningen heeft geblokkeerd. Ook is de relatie met ongeveer 3000 klanten opgezegd.

Franciscus benoemde De Franssu eerder dit jaar in het Vaticaanse Secretariaat voor Economische Zaken, waarvan de Australische kardinaal George Pell voorzitter is. Het IOR heeft ongeveer 15.500 klanten. Die werken voor de kerk, religieuze ordes en congregaties, katholieke liefdadigheidsorganisaties en het Vaticaan zelf.