Nieuws
939687
Nieuws

WERELDZEILER

Kanker bestreden met vervullen levensdroom

De diagnose kanker kwam hard aan bij Countryzanger Dave. Hij had eerder prostaatkanker gehad maar de ziekte was onverwachts terug gekeerd. Chemotherapie zag Dave niet zitten dus hij zocht zijn heil bij een Chinese dokter. Na de kruidentherapie koos hij er voor de ziekte te bevechten met het vervullen van zijn levensdroom.

Hij zeilde in zijn kleine houten boot naar Afrika en vermaakte onderweg duizenden mensen met zijn muziek. Daarna stak hij solo de Atlantische Oceaan over. Ondanks deze overwinningen dreigt Dave het slachtoffer te worden van andermans nalatigheid. Wereldzeiler Joshua van Eijndhoven kwam Dave onderweg tegen.

Nieuwe kracht

Kun je het bevatten? Dat je de geestelijke kracht hebt moet om nee te zeggen tegen behandeling als je de diagnose kanker hebt gekregen? Als ik Dave vraag waarom hij tegen doktersadvies geen chemobehandeling wilde zegt hij: "Chemo breekt je lichaam af, soms nog meer dan de ziekte zelf. En als ik dan toch zou sterven, dan liever zonder chemo op de oceaan terwijl ik mijn droom leef". Maar Dave stierf niet en het vervullen van zijn levensdroom gaf hem nieuwe kracht.

Droom

Terwijl iedereen - inclusief hijzelf - dacht dat het een korte reis zou worden, zag Dave de ene maand na de andere voorbijvliegen: "Als ik terugdenk aan die periode voel ik mij ontzettend dankbaar dat deze tijd mij gegeven is. Ik maakte dagelijks muziek op de Kaap Verden en het gaf mij een enorm goed gevoel om duizenden mensen een mooie avond te bezorgen. Sommige mensen zeggen dat het vreemd is: "ik leef van een bescheiden pensioen op een klein houten bootje en doe niets liever dan muziek maken voor anderen. Maar ja, wat moet ik daarop antwoorden? Dit is mijn droom en ik geniet met volle teugen van elke dag."

Gericht op het leven

De Countryzanger heeft tegen ieders verwachting inmiddels 10.000 kilometer gezeild en is al bijna vijf jaar onderweg. Vanuit het Caribisch gebied vertelt hij:  "Als je na vijf jaar nog in leven bent zeggen de doktoren dat je kankervrij bent maar of dat zo is; geen idee? Ik ben al jaren niet meer bij de dokter geweest, ik richt mij op het leven, de zee en mooie muziek maken voor de mensen die ik ontmoet".

Problemen

Desondanks is de zanger enkele weken geleden in de problemen gekomen. Nadat hij een jaar lang in het Caribisch gebied aan zijn boot had gewerkt, sloeg een drijvende steiger los en duwde zijn boot op de rotsen. De boot is inmiddels losgetrokken maar er is veel schade en de boot kan niet naar zee totdat de schade gerepareerd is. Bovendien wil de Caribische haven niets van schadevergoeding weten en probeert zich achter allerlei juridische excuses te verschuilen. Dave heeft zelf het geld niet om de schade te herstellen en is er kapot van: "Ik kan niet geloven dat mijn droom na zo lang vechten op deze manier moet eindigen."

Crowdfunding

Toen wereldzeiler Joshua van het ongeluk hoorde besloot hij mensen om hulp te vragen en een crowdfundingscampagne te starten.  Alle kleine beetjes helpen bij crowdfunding. "Ik, jij, wij allemaal samen kunnen deze bijzondere man helpen."

Joshua: ”Ik heb zelf overgemaakt wat ik kan missen en ik hoop dat andere Nederlanders hetzelfde doen, vele handen maken licht werk. Het lijkt mij zo ontzettend mooi als we binnen een paar weken het geld inzamelen om Dave er weer bovenop te krijgen. Het is bovendien een dikke vinger naar die lakse Caribische marina, naar kanker en het noodlot.”

Je kunt HIER je bijdrage leveren.