Nieuws/Buitenland
939695
Buitenland

Jacht op nog een Amerikaanse mol in Duitsland

Het spionageschandaal in Duitsland lijkt zich verder uit te breiden. Volgens Duitse media verdenken de autoriteiten nog een medewerker van de inlichtingendienst BND ervan voor de Amerikanen te hebben gespioneerd. Zijn woning en kantoor werden woensdagochtend doorzocht. De verwachting is volgens Duitse media dat de verdachte woensdag nog in hechtenis zal worden genomen.

De onthulling volgt een week na de arrestatie van een andere BND-medewerker die voor de VS zou hebben gespioneerd. Het nieuws van deze eerste mol binnen de inlichtingendienst heeft tot veel ophef geleid in Duitsland. De Amerikaanse ambassadeur is op het matje geroepen en de roep om uitzetting van diverse Amerikaanse diplomaten wordt steeds luider.

Het tweede spionagegeval is volgens ingewijden „ernstiger” dan het eerste. De verdachte zou op de militaire afdeling van de dienst hebben gewerkt.

De vorige week gearresteerde 31-jarige Duitser bespioneerde voor de VS de speciale Duitse commissie die onderzoek deed naar de omstreden activiteiten van de Amerikaanse geheime dienst NSA in Duitsland. Afluisterpraktijken van de NSA waarvan zelfs bondskanselier Angela Merkel niet gevrijwaard was, hadden eerder al tot ijzige betrekkingen tussen beide bondgenoten geleid.

De mol is volgens Duitse media diverse malen door de Amerikaanse geheime dienst ondervraagd. Hij zou minstens één keer in de VS zijn geweest om daar verslag uit te brengen en zou 25.000 euro hebben gekregen voor in totaal 218 documenten. De verdachte heeft bekend.