Nieuws/Binnenland
939698
Binnenland

Elf jihadi's overleden

Zeven jihadstrijders uit Den Haag zijn omgekomen in Syrië. Ook vier strijders uit Delft zijn daar omgekomen. Dat heeft burgemeester Jozias van Aartsen vanochtend bekendgemaakt. In totaal zijn 33 Hagenaars naar Syrië vertrokken, onder wie vier vrouwen.

In totaal zijn zes mensen weer teruggekeerd; zij worden nauwlettend in de gaten gehouden. Onder de Syriëgangers zijn geen minderjarigen. Van Aartsen laat weten dat er zeven mannen en negen minderjarige meisjes plannen hebben om uit te reizen. Een onbekend aantal van hen is inmiddels op andere ideeën gebracht.

Ronselaars

In totaal zijn er vier jihadisten gearresteerd door de politie, van wie er drie vermoedelijk ronselaars zijn. Op verzoek van minister Ivo Opstelten zijn drie paspoorten afgepakt. Daarnaast zijn er drie minderjarigen tegengehouden op het moment van uitreizen. Bij twee jihadreizigers is de uitkering stopgezet.

Van Aartsen: ,,De harde kern in Den Haag bestaat uit tien tot dertig regisseurs en activisten." Volgens de burgemeester is de situatie in Den Haag vergelijkbaar met andere steden. ,,Er is een zekere geschiedenis. De Hofstadgroep heet niet voor niets Hofstadgroep, er is hier een zekere voedingsbodem."