Nieuws/Binnenland
939709
Binnenland

Onderzoek naar ongeoorloofde belastingvoordelen havenbedrijven

De Europese Commissie begint een diepgaand onderzoek naar mogelijke ongeoorloofde belastingvoordelen voor Nederlandse havenbedrijven. Dat maakte het dagelijks bestuur van de Europese Unie woensdag bekend.

Brussel gaat kijken of de vrijstelling van vennootschapsbelasting voor de havenbedrijven in Rotterdam, Amsterdam, Zeeland, Groningen en Moerdijk in lijn is met Europese regels. De concurrentie zou wel eens benadeeld kunnen worden als bedrijven in handen van de overheid, zoals havenbedrijven, belastingvrijstelling krijgen, denkt Brussel. „Eerlijke concurrentie is van cruciaal belang voor alle marktspelers”, aldus EU-commissaris Joaquín Almunia (Mededinging).

In 2013 had de Europese Commissie Nederland al verzocht de regels aan te passen. Maar de belastingvrijstelling bleef overeind voor de havenbedrijven. Daarom ziet Brussel zich genoodzaakt een onderzoek te beginnen.

Brussel kondigde woensdag tevens aan de belastingregelingen voor havens in België, Frankrijk en Duitsland onder de loep te nemen. Er moet een gelijk speelveld zijn tussen de Europese havens, aldus Brussel.

Het openen van een diepgaand onderzoek zegt niets over de uitkomst ervan, zo benadrukte de Europese Commissie.