Nieuws/Buitenland
939714114
Buitenland

Amerikaanse agent schiet dief in rolstoel negen keer in de rug

Het incident is vastgelegd met een bodycam.

Het incident is vastgelegd met een bodycam.

Tucson - Een politieagent in Tucson, in de Amerikaanse staat Arizona, heeft maandag negen keer geschoten op een 61-jarige man in een rolstoel die ervan verdacht wordt een winkel te hebben overvallen. De man is overleden.

Het incident is vastgelegd met een bodycam.

Het incident is vastgelegd met een bodycam.

Maandagavond sloeg een werknemer van de supermarkt Walmart in Tucson alarm omdat een man in een rolstoel een gereedschapskist probeerde te stelen. Een werknemer waarschuwde de veiligheidsagent, die onmiddellijk achter de man in de rolstoel liep. Die veiligheidsagent was Ryan Remington. Hij is in het dagelijkse leven politieagent in de stad Tucson, maar die avond werkte hij als veiligheidsagent in de supermarkt.

Remington vraagt aan de vermoedelijke dief, de 61-jarige Richard Lee Richards, of hij zijn aankoopbewijs voor de gereedschapskist wil laten zien. Maar de man doet dat niet en zou een mes boven gehaald hebben. „Hier is je rekening”, zou hij gezegd hebben.

Tekst loopt verder onder de foto.

Negen kogels

Remington zou aan de 61-jarige man herhaaldelijk gevraagd hebben om te stoppen en het mes te laten vallen, maar Richards negeert hem. Hij verlaat de supermarkt en begeeft zich naar een doe-het-zelfzaak aan de overkant van het parkeerterrein.

Remington zou naar de man geroepen hebben om die winkel niet binnen te gaan. Maar toen de man niet stopte, zou de agent negen kogels afgevuurd hebben. Daardoor raakte hij de 61-jarige man in de rug. Hij aan zijn verwondingen overleden.

Verontrustend

Volgens de advocaat van de politieagent probeerde zijn cliënt de situatie te vermijden, maar liet de houding van het slachtoffer ’hem geen andere keuze’ dan zijn wapen te gebruiken.

De politiechef van Tucson, Chris Magnus, is een procedure gestart om de agent te ontslaan. Magnus zei ’diep verontrust’ te zijn door de acties zijn medewerker. „Het gebruik van dodelijk geweld tijdens dit incident is een duidelijke overtreding van de regels van ons departement”, zei Magnus dinsdagavond op een nieuwsconferentie.