Nieuws/Binnenland
939717
Binnenland

Opnieuw lopen gulle gevers woedend weg

'Rijk van ons bloed'

"Moreel en ethisch is dit... ronduit... eh, verwerpelijk!" briest Charles Disch van de Landelijke Vereniging van Bloed- en Plasmadonoren. Gewoonlijk kost het enige moeite de gewoonlijk zo ingetogen secretaris van de LVB vuur te doen spuwen. Maar nu voor het zoveelste jaar op rij de salarissen van de raad van bestuur van de Sanquin Bloedbank "excessief" gestegen zijn, gooit Disch alle remmen los.

Exorbitante salarissen in de top van het commerciële bedrijfsleven vindt hij nog tot daaraan toe. "Maar een organisatie als de Sanquin Bloedbank bestaat bij de gratie van 295.500 onbetaalde donoren en 3000 vrijwilligers. Dan dien je als bestuur terughoudend te zijn. Maar nee hoor, de heren bestuursleden graaien erop los, terwijl zij een voorbeeldfunctie hebben. Zo verdient de Sanquin-bestuursvoorzitter 253.000 euro; dat is alleen al ?25.000 meer dan zijn collega van het grootste academisch ziekenhuis van Nederland, in Groningen. Schandelijk! De heren dienen zich eens te leren gedragen!"

Protest

Het is niet voor het eerst dat de vereniging van donoren verontwaardigd reageert op de honoraria van 'topmensen' bij de Stichting Sanquin Bloedvoorziening te Amsterdam. Vorig jaar zwol het protest al aan over de riante inkomens over 2007, en liepen naar verluidt duizenden donoren weg. Vanuit de Tweede Kamer klonk zelfs de oproep dat hieraan paal en perk moest worden gesteld.

"Maar", gromt Disch, die als kwaliteitscontroleur in een groot ziekenhuis werkt en 14 jaar ondernemingsraadslid was, "het heeft helemaal niets.geholpen, er is niets gebeurd. Nu ja, er is wel íéts veranderd: 'de top' heeft er circa 5000 euro bij gekregen. Het zou gaan om een cao-verhoging... Dat is toch niet te geloven!"

En in dezelfde boze ademteug: "Wij overwegen heel serieus een landelijke staking van bloed- en plasdonoren te organiseren. Hier past namelijk een krachtig protest!" Ferme woorden voor een man die zelf al 30 jaar plasmadonor is en inmiddels zijn 200e donatie nadert.

De stemming na het bekend worden van berichten over de opnieuw gestegen Sanquin-topinkomens wordt zelfs grimmig, signaleert Charles Disch. Velen zijn bloedlink. "We zijn overstelpt met boze en woedende reacties van donoren."

"Na 42 jaar en 100 donaties heb ik afscheid genomen van mijn donorschap", schrijft een bloedgever aan de vereniging. "Ik kan het met mij zelf niet overeenkomen dat vrijwillige bloeddonaties door het bestuur zo schandalig worden misbruikt."

Een ander schrijft: "Ik heb ervoor gekozen niet meer te doneren. De donoren doen alles vrijwillig en denken steeds in de belangen van de ontvanger. Hetzelfde geld voor vele mensen die ondersteunen bij de bloedbanken (koffie schenken etc.). En dan is er toch weer een kleine groep mensen die alleen maar aan het eigen belang denkt..."

En Sanquin? Een woordvoerder laat weten dat de salarissen vergelijkbaar met de cao zijn gestegen. De beloningen zijn vergelijkbaar met die bij de grote en academische ziekenhuizen, licht hij toe. De raad van toezicht, die de inkomens bepaalt, vindt dat de bestuurders nu nog volgens de geldende afspraken moeten worden betaald.