Nieuws/Binnenland
939722
Binnenland

VVD Amsterdam wil moslimextremisme in kaart brengen

Kweekvijvers voor radicaal islamitisch-gedachtegoed in Amsterdam moeten in kaart worden gebracht en worden aangepakt. Dat wil de Amsterdamse VVD.

De liberalen erkennen dat de moslimextremisten 'vooralsnog binnen de kaders van de wet lijken te blijven', maar ze vormen desondanks een groot risico 'door het extreme doel dat zij nastreven en hun provocerende en intimiderende methodes'. De VVD stelt dat 'organisaties zoals Shariah4Holland en Hizb ut Tahrir kunnen bijdragen aan het radicaliseringsproces en als kweekvijver fungeren voor extremistische en terroristische organisaties'.

Als het aan de VVD ligt, wordt het organisaties zoals deze 'voortaan onmogelijk gemaakt (...), om nog openlijk onverdraagzame en jihadistische boodschappen over te dragen'. Veiligheidswoordvoerder Dilan Yesilgoz-Zegerius zegt hierover: ,,Volgens ons zou de aanpak van fundamentalistische predikers en geradicaliseerde Syriëgangers niet los van elkaar gezien moeten worden. Integraal beleid is juist nu hard nodig."

Nieuwe aanwas

Yesilgoz-Zegerius wil van het Amsterdamse college van B&W weten in hoeverre jihadistische boodschappen worden verspreid 'in door de belastingbetaler betaalde buurthuizen' en wat er gebeurt om dit in de toekomst te voorkomen. Ook wil de VVD dat het stadsbestuur deze zomer actie onderneemt tegen jihadi's die willen afreizen naar Syrië en Irak afreizen.

Burgemeester Eberhard van der Laan moet een duidelijke boodschap laten horen, stelt Yesilgoz-Zegerius: ,,Verder willen wij dat de burgemeester zich in het openbaar uitspreekt over alle bij hem bekende activistische en extremistische moslimbewegingen. Het moet voor nieuwe aanwas glashelder zijn waar zij zich mee inlaten."