Nieuws/Binnenland
939741
Binnenland

Twintig procent vakantiegangers ziek

Buitenland is scheutig met antibiotica

De zomervakantie is nu bijna voor heel Nederland in aantocht. Dat kan fijn zijn ter ontspanning, maar in praktijk blijkt dat een op de vijf Nederlanders in het buitenland tijdens de vakantie gezondheidsklachten krijgt.

In de helft van deze ziektegevallen wordt vervolgens een plaatselijke arts of ziekenhuis geraadpleegd. Bij 72 procent van deze artscontacten wordt medicatie voorgeschreven. En 43 procent van de gevallen krijgt vervolgens antibiotica.

Dat komt voort uit een in opdracht van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) uitgevoerd onderzoek onder ruim 600 Nederlanders die het afgelopen jaar in het buitenland op vakantie zijn geweest.

Rob Dijkstra, voorzitter van de NHG, vindt het opvallend dat veel mensen de arts in het buitenland bezoeken, terwijl ook eerst op internet gezocht kan worden naar betrouwbare informatie. Ook zet hij vraagtekens bij het hoge percentage zieken dat in het buitenland antibiotica voorgeschreven krijgt.

Resistentie

„We weten natuurlijk niet precies hoe ziek de mensen waren, maar het is bekend dat in Griekenland ongeveer drie keer zoveel antibiotica worden gebruikt als in Nederland. In Italië en Frankrijk twee keer zoveel. In Spanje zijn antibiotica zelfs zonder doktersrecept verkrijgbaar. Wij zijn daar veel terughoudender in omdat er een duidelijk verband is tussen antibioticagebruik en het voorkomen van resistentie van bacteriën. Een te frequent antibioticagebruik kan ervoor zorgen dat de bacteriën ongevoelig worden voor deze medicatie. In Nederland is de resistentie relatief laag, maar stijgt deze wel de laatste jaren”, waarschuwt Dijkstra.

Het onderzoek laat verder zien dat een op de tien reizigers met gezondheidsklachten vanaf het vakantieadres contact opneemt met de eigen huisarts of specialist in Nederland. Driekwart van de vakantiegangers zou graag relevante medische gegevens bij zich hebben, bijvoorbeeld in een app, als ze zich ziek voelen.

Dijkstra: „De voor telefoon of tablet gratis app Thuisarts.nl of website thuisarts.nl geeft volgens de Nederlandse richtlijnen betrouwbare informatie en kan een bezoek aan bijvoorbeeld een onverstaanbare Franse arts voorkomen. Uit het onderzoek blijkt namelijk ook dat 38 procent van de reizigers de taalbarrière het grootste probleem vindt bij het zoeken naar medische hulp in het buitenland.”