Nieuws
939744
Nieuws

Tyfoon Japan zwakt af

De tyfoon Neoguri die dinsdag al over een Japans eiland trok, is in kracht afgenomen. Dat meldt het Japanse weerbureau woensdag. „We denken nu meer aan een lichte tyfoon of een zware tropische storm.”

Dinsdag werden windstoten van boven de 250 kilometer per uur gemeten. Een dag later gaat het om snelheden tot 180 kilometer per uur. Op Okinawa vielen volgens lokale autoriteiten zeker twee doden. Ook raakten zeker 30 mensen gewond, meestal door een val. Het gaat vooral om lichte verwondingen. Volgens hulpverleners is er een zwaargewonde. Op de televisie waren beelden te zien van een ingestort gebouw en overstroomde straten op het eiland.

Alle vluchten van en naar Okinawa werden dinsdag geschrapt, maar woensdag is het vliegverkeer voor het grootste deel hervat. De mensen die na een oproep van de autoriteiten gingen schuilen in gemeentelijke gebouwen, zijn inmiddels weer naar huis.

Neoguri, wat in het Koreaans wasbeer betekent, trekt richting het noorden, waar de hoofdeilanden van Japan liggen. Donderdag wordt de tyfoon bij het eiland Kyushu verwacht. Volgens meteorologen is niet de wind, maar de regen die met Neoguri gepaard gaat, daar de belangrijkste reden voor bezorgdheid. Op Kyushu heeft het vorige week ook al flink geregend. Daardoor bestaat er een groot gevaar voor aardverschuivingen en overstromingen.