Nieuws/Binnenland
939745
Binnenland

Oud pokkenvirus duikt op in kartonnen doos

Medewerkers van een Amerikaans laboratorium hebben bij het opruimen van een oude berging een bijzondere vondst gedaan. In een kartonnen doos vonden ze zes decennia-oude flesjes met het dodelijke pokkenvirus.

Bij de vondst in de berging van het National Institute of Health in Maryland is er volgens een woordvoerder geen gevaar geweest voor de gezondheid van de medewerkers. Het virus zat netjes verpakt in dichtgesmolten buisjes en was gevriesdroogd, meldt Daily News.

Epidemie

Experts zijn een beetje in de war, vrijwel allemaal waren zij in de veronderstelling dat het virus in 1980 is uitgeroeid. De enige bekende monsters zouden in superbeveiligde laboratoria in Atlanta en Rusland liggen.

Het pokkenvirus heeft tot de jaren tachtig aan miljoenen mensen het leven gekost. Of de substantie in de buisjes nog actief is, wordt komende weken door het Center for Disease Control verder onderzocht.

Pokken is een ernstige infectieziekte, veroorzaakt door het variolavirus. Door de eeuwen heen waren er op alle continenten epidemieën met zéér veel slachtoffers. De World Health Organization (WHO) startten in 1967 een grootschalig bestrijdingsprogramma om de ziekte uit te roeien. Met succes; 1980 werd de wereld pokkenvrij verklaard.