Nieuws/Binnenland
939754
Binnenland

Advocaat Generaal vordert herziening in showbizzmoord

De Advocaat Generaal heeft dinsdag herziening gevorderd in de zaak van de in 1981 gepleegde showbizzmoord op de Hilversumse platenproducent Bart van der Laar waarin toenmalig verpleegkundige Martien van Hunnik jarenlang onschuldig heeft vastgezeten.

Volgens de AG heeft een nieuw, recent afgesloten politieonderzoek “het ernstige vermoeden doen rijzen dat anderen dan Van Hunnik verantwoordelijk zijn voor de dood van Van der Laar.”

Bizarre dwaling

De Telegraaf kwam de bizarre gerechtelijke dwaling in 2010 op het spoor, toen Van Hunnik zijn zaak aan het Cold Case Team van deze krant voorlegde. Intensief onderzoek door oud-rechercheur Dick Gosewehr, oud-politiepsycholoog Harrie Timmerman en Telegraaf-misdaadverslaggever Jolande van der Graaf wees uit dat deze man de moord op de platenproducent onmogelijk kon hebben gepleegd.

In meerdere uitgebreide reportages onthulde deze krant onder meer dat Van Hunnik destijds onder zware dwang van de recherche een valse bekentenis had afgelegd en dat hij, gezien het tijdsverloop rond het tijdstip van de moord, niet de dader kon zijn.

Nieuw onderzoek

Zijn advocaat Geert-Jan Knoops legde de zaak vervolgens bij de Hoge Raad voor. Gevolg was een groot en nieuw rechercheonderzoek.

Volgens de Hoge Raad bracht dit nadere feitenonderzoek de advocaat-generaal ertoe om nu de herziening van de veroordeling van Hunnik te vorderen.

'Geen enkele bevestiging'

“De veroordeling destijds was uitsluitend gebaseerd op mededelingen en bekentenissen van Hunnik zelf”, aldus de Hoge Raad. “Het nieuwe feitenonderzoek heeft geen enkele bevestiging opgeleverd van deze bekentenissen, terwijl de twijfels over het waarheidsgehalte van deze bekentenissen zijn vergroot.”

 Martien van Hunnik kreeg in 1983 twee jaar cel en tbr opgelegd. Hij zat maar liefst acht jaar lang achter de tralies. Tot op de dag van vandaag ondervindt hij daarvan grote, psychische problemen.

Bekijk hier eerdere uitzendingen van Telegraaf TV over dit onderwerp. De grote reportage uit 2010 met alle details van de moordzaak, leest u hier.