Nieuws
939761
Nieuws

Ingrijpende facelift Opel Corsa

Opel geeft voor de vierde keer in 32 jaar een vervolg aan de Corsa. Niet zonder reden, want in 32 jaar dat de Corsa bestaat, heeft Opel er al bijna 12 miljoen stuks van verkocht. Voor de vierde generatie vond Opel 2,8 miljoen kopers. Generatie vijf (Corsa E) is ten opzichte van zijn voorganger ingrijpend gewijzigd, maar de technische basis is nog steeds hetzelfde.

Chassis

De Corsa D, generatie vier dus, werd in samenwerking met Fiat ontwikkeld. De Italianen kwamen op hun beurt met de Grande Punto op de markt. De vijfde generatie Corsa maakt ook weer gebruik van dat platform, alleen is deze nu grondig aangepast. De technici van Opel hebben ter verbetering van de rijeigenschappen het chassis verstevigd, nieuwe voorophanging gemonteerd en het subframe stijver gemaakt.

Ook de hele stuurinrichting is gewijzigd. De Corsa heeft nu snelheidsafhankelijke elektrische stuurbekrachtiging met een City-modus waarbij met een druk op de knop sturen net even wat lichter gaat. Net als bij de vierde generatie hebben kopers de keuze uit een Sport- of Comfort-chassis. Wie voor ‘Sport’ gaat, krijgt stijvere vering en schokbrekers en een lichtgewijzigde stuurafstelling.

Apps

Het design van de Corsa is nu meer in lijn met de Astra en Adam. Aan de voorzijde springen de forse lichtunits en grille in het oog, terwijl we aan de achterzijde designtrekken van de Astra zien. Het interieur is compleet herzien en komt wat betreft design meer overeen met die van de Adam. Ook bij de nieuwe Corsa vormt een fors 7 inch touchscreen het middelpunt van het dashboard, waaromheen enkele knoppen zijn ondergebracht. Het multimediasysteem is compatibel met Android en iOs van Apple en uitgerust met Bluetooth-connectiviteit. Er zijn tevens enkele apps verkrijgbaar, waaronder BringGo-navigatie en Stitcher en Tuneln voor internetradio.

Driecilinder

Op het gebied van motoren is vooral de komst van de 1,0 liter driecilinder Ecotec turbomotor een belangrijke nieuwkomer. De motor, met een vermogen van 90 of 115 pk, levert een trekkracht van 170 Nm. Een 90 pk sterke 1.4 completeert het benzineprogramma. Dieselen kan met een 1,3 liter CDTI met 95 pk. Afhankelijk van de motorisering koppelt Opel een handgeschakelde zesbak of een zestraps automaat aan de krachtbron.

Systemen

De veiligheidsuitrusting is net wat uitgebreider dan z’n voorganger. De Corsa heeft blindehoekdetectie, rijbaanhulp, verkeersbordenherkenning, botspreventiesystemen en een achteruitrijdcamera aan boord. Met behulp van Advanced Park Assist kan de Corsa geheel automatisch zelf inparkeren. Het bij Opel inmiddels welbekende FlexFix-fietsenopbergsysteem is ook op de nieuwe Corsa te bestellen.

De nieuwe Corsa beleeft zijn wereldpremière in oktober op de Autosalon van Parijs. De auto rolt nog voor het einde van dit jaar in Zaragoza en Eisenach van de band.