Nieuws
939763
Nieuws

Vakantiebaan is weer makkelijker te vinden

Ook op de ’markt’ voor vakantiebaantjes is de crisis op zijn retour. Jongeren komen deze zomer weer makkelijker aan een vakantiebaantje dan vorig jaar, al liggen hun salarissen wel iets lager. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van FNV Jong is uitgevoerd. Gemiddeld verdienen jongeren met een vakantiebaan €7,66 bruto per uur. Vorig jaar was dat nog €7,98.

Hoe het komt dat de salarissen dit jaar wat lager zijn, is voor Robbert Coenmans voorzitter van FNV Jong niet duidelijk. „Misschien is er iets minder hard onderhandeld, omdat het geld iets minder nodig is dan vorig jaar toen de crisis heftiger was”, oppert hij.

Zonder moeite

In totaal is driekwart van de jongeren van plan vakantiewerk te gaan doen, waarbij jongens deze zomer met 81% iets vaker de handen uit de mouwen steken dan de meisjes, waarvan 69% op zoek gaat naar een baantje voor de zomer. Van de vakantiewerkers geeft 40% aan zonder moeite een zomerbaantje te hebben gevonden, wat twee keer zoveel is als vorig jaar. Slechts 20% lukte dat pas na veel moeite of helemaal niet. De rest is er nog niet heel hard mee bezig geweest.

Het best wordt er verdiend in de industrie, ook al vinden maar weinig jongeren daar een baan. De grootste groep, een kwart van het totaal, vindt een baantje in de horeca.

Latere loopbaan

Uit het onderzoek blijkt voorts dat jongeren een vakantiebaan dit jaar vaker kiezen, omdat ze denken dat ze er iets aan hebben in hun verdere loopbaan. „Hoewel ze misschien wel iets heel anders gaan doen dan bijvoorbeeld in de horeca werken, waar 25% van de vakantiebanen is, maar het zijn wel je eerste stappen op de arbeidsmarkt. Je leert voor het eerst hoe het is om te luisteren naar een baas en aan het werk te zijn en het belang van op tijd komen”, zegt Coenmans.

De vakantie biedt volgens hem in ieder geval een goede mogelijkheid om alvast een kijkje te nemen in de sector waar een jongere zijn eigen toekomst ziet en alvast te bouwen aan het eigen cv. „Als je de zorg in wilt, dan kun je proberen een zomer bij een ziekenhuis of in een verzorgingshuis te werken.”

Een punt van zorg is dat het dit jaar voor het eerst zo is dat jongeren van 16 jaar wel alcohol mogen schenken, maar dit niet mogen verkopen aan leeftijdsgenoten, meent Coenmans. „Dat levert al regelmatig agressie op, en daar is laatst zelfs een jongen voor in elkaar geslagen. Wij hopen dat we dat niet vaker gaan zien op de terrassen.”