Nieuws
939775
Nieuws

'Citigroup nadert miljardenschikking '

De Amerikaanse bank Citigroup nadert een schikking met justitie over vermeende onzorgvuldigheden bij de hypotheekverstrekking in de aanloop naar de financiële crisis. De boete zou zo'n 7 miljard dollar (5,1 miljard euro) gaan bedragen, meldde zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ) woensdag.

De deal kan volgens het dagblad al volgende week beklonken worden. Citigroup ontloopt daarmee de rechtszaak waarmee het Amerikaanse ministerie van Justitie vorige maand nog dreigde, toen de bank met een veel lager schikkingsvoorstel.

Een gebrek aan discipline bij de hypotheekverstrekking door Amerikaanse banken was een belangrijke oorzaak van de kredietcrisis, die tussen 2007 en 2009 het onderling vertrouwen op de financiële markten volledig wegsloeg. De problemen werden verergerd doordat banken slechte hypotheken gebundeld en herverpakt doorverkochten.

Ook andere Amerikaanse banken hebben al flink moeten boeten voor hun roekeloze gedrag in de jaren voorafgaand aan de financiële crisis, die grote schade toebracht aan zowel de Amerikaanse als de wereldeconomie. JPMorgan Chase kreeg eind vorig jaar de hoogste boete: 13 miljard dollar.