Nieuws
939777
Nieuws

Piloot vertrekt zonder opvliegende reizigers

Een Transavia-captain heeft op de Turkse luchthaven van Kayseri alle passagiers van boord gezet, onder wie tientallen amokmakers.

Dat is gisteravond bevestigd door Transavia. „Ze maakten ruzie met het cabinepersoneel. Dat zorgde voor een zeer agressieve en bedreigende situatie, waardoor de vliegveiligheid ernstig in het geding was”, aldus de woordvoerster.

Volgens haar spraken de amokmakers Turks. Vlucht HV2602 ging maandag van Schiphol via Kayseri, de toegangspoort tot toeristische trekpleister Cappadocië, naar Ankara en terug naar Amsterdam.

Verplaatsen

„Na de tussenstop wilden de piloten opstijgen, maar het was nodig om een vijftal passagiers te verplaatsen voor een betere gewichtsverdeling in het niet volle vliegtuig. Dat pikten ze niet en ook anderen begonnen zich ermee te bemoeien. Ze keerden zich tegen de stewardessen. Het ging om volkomen onacceptabel wangedrag.”

Toen ze zich ook fysiek begonnen te misdragen, haalde de politie hen van boord. De gezagvoerder besloot daarop alle passagiers te laten uitstappen en hij vloog leeg terug naar Schiphol, zonder de wachtende reizigers in Ankara op te halen.„Door de hele commotie had de vlucht flinke vertraging opgelopen en de bemanning dreigde uit haar wettelijke uren te lopen. Daardoor was het noodzakelijk om direct naar Amsterdam te vliegen. De passagiers in Ankara zijn diezelfde avond omgeboekt op andere vluchten”, laat Transavia weten.

Amokmakers zijn een sterk groeiend probleem in de luchtvaart. Door wereldorganisaties IATA en ICAO worden nog dit jaar vergaande maatregelen genomen om dat keihard aan te pakken, met een gerechtelijk lik-op-stuk-beleid en doorbelasten van de kosten.

Transavia wist gisteren niet hoe het met de opgepakte Turks-Nederlandse ruziezoekers in Kayseri is afgelopen. Ook wilde de KLM-dochter niets zeggen over de toestand van het cabinepersoneel. Mogelijk doet de maatschappij aangifte.