Nieuws/Buitenland
939795
Buitenland

Noord-Korea schiet opnieuw raketten

Noord-Korea heeft opnieuw twee korteafstandsraketten afgevuurd. Ze kwamen terecht in de Japanse Zee, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap woensdag op basis van de autoriteiten in Zuid-Korea.

De projectielen werden gelanceerd vanuit het oosten van Noord-Korea. Het land voert vaker de spanning op het Koreaanse schiereiland op met het testen van raketten. Het is al zeker de vierde keer sinds 26 juni dat het land raketten heeft afgeschoten. Begin maart gebeurde het ook al.

Kort na de lancering maakte Noord-Korea bekend dat er een oud-raketexpert uit het land is overleden. Jon Pyong-ho (88) werd ooit bestraft door de VN voor zijn rol in het raket- en nucleaire programma van Noord-Korea. Jon was hooggeplaatst in de regeringspartij. „Hij heeft een bijzondere bijdrage geleverd aan het uitgroeien van de partij tot een krachtig revolutionair leger, uitgerust met moderne en defensieve middelen en het omzetten van Noord-Korea in een satellietbouwer en een kernwapenstaat”, luidt de verklaring van staatspersbureau KCNA.

Het is onduidelijk wat de dood van Jon betekent voor het wapenprogramma van Noord-Korea. Ondanks dat hij met pensioen was, was hij nog steeds invloedrijk.