Nieuws/Binnenland
939806
Binnenland

Duitse tolplannen nader bekeken

De Europese Commissie gaat bestuderen of de Duitse tolplannen wel volgens de Europese regels zijn. Zo mogen Duitsers niet worden bevoordeeld ten opzichte van niet-Duitsers doordat zij de tol via de belasting terugkrijgen.

Het gaat echter maanden duren voor alle details van het tolplan zijn uitgevlooid en transportcommissaris Kallas een oordeel kan vellen.

Veel Nederlandse Europarlementariërs zijn mordicus tegen de Duitse tol. Volgens CDA’er Wim van de Camp komt het plan neer op discriminatie op grond van nationaliteit. Hij wijst erop dat een dergelijk Belgisch tolplan enige jaren geleden ook geen stand hield. SP’er Dennis de Jong vindt dat de Duitsers zelf ook dienen te gaan betalen, anders moet het plan van tafel. Dat laatste meent ook VVD’er Hans van Baalen. Hij wijst erop dat de Nederlanders en de andere nationaliteiten in feite voor de Duitsers de tol betalen omdat zij het van de belasting terug krijgen. „Dat is tegen de EU-regels."

De Duitse minister van Financiën Schäuble zei na afloop van een beraad in Brussel dat ”de Nederlanders niet in vertwijfeling moeten raken." Hij onderstreept dat de tol ”z orgvuldig” wordt ingevoerd in overleg met de EU.

Op de site van de ANWB werd de petitie die in het leven is geroepen door de wielrijdersbond massaal ondertekend. Halverwege de middag stond de teller al op 10.000 en per minuut kwamen er nieuwe ondertekenaars bij. Ook op twitter ging het flink los via #tolduitsland. Zo opperde een mopperende gebruiker van het sociale media platform: wordt het niet tijd om toeristenstrandheffing voor elke verplaatste zandkorrel te introduceren. Overigens op de website van de zustervereniging van de ANWB werd gisteren ook een petitie geopend. Die kende aan het einde van de dag ’slechts’ 441 reacties.