Nieuws/Binnenland
939808
Binnenland

Dierenbeul trapt schildpadjes dood

Nino Peters (21) trof maandag in de vijver bij zijn bedrijf een misselijkmakend tafereel aan. Acht dode schildpadjes lagen naast het water en er waren vissen verminkt en verdwenen. Hij looft 500 euro uit voor de gouden tip die leidt tot het vinden van de dader.

De 21-jarige ondernemer Nino Peters schrijft op zijn Facebook-pagina: "500 euro voor degene die de gouden tip heeft! Er zijn schildpadden doodgemaakt uit onze vijver aan de Bergerweg in Sittard, Limburg. Ik vond ook vissen met haken in hun bek en er zijn vissen verdwenen. Waar gaat dit heen? Mocht iemand iets weten, stuur dan een bericht." Ook roept hij op het bericht te delen.

'Haak in de bek'

"Ik was maandagavond op de zaak en bij het voeren van de vissen zag ik dat het goed mis was", vertelt hij aan De Telegraaf. Een van de Koi-karpers had een haak in zijn bek en was verstrikt geraakt in een vislijn. Er waren verschillende vissen weg: van Koi-karpers tot diamantsteur en kleinere vissen. Iemand moet ze er met een schepnet of een hengel uit hebben gevist, want de vijver is met zo'n 20 meter vrij groot."

"Later wezen anderen mij op de schildpadjes. Er lagen acht dode schildpadden van een paar jaar oud op de kant. Als je ziet hoe die beesten geplet waren... Hun schilden waren gebroken en ik kan je vertellen: daarvoor moet je echt heel wat geweld gebruiken. Misschien heeft diegene wel een steen of een hamer gebruikt. Daarom sluit ik de mogelijkheid van een reiger zo goed als uit."

Aangifte

"Ik heb aangifte gedaan bij de poiltie. Die vermelden dat onder de categorie 'vernieling en diefstal'. Dat zal wel standaard zijn, maar ik vind het wel wat erger dan diefstal als het om levende wezens gaat die zijn vermoord. De schildpadjes waren van mijn opa en de karpers kocht ik over van een ouder stel die niet meer voor ze kon zorgen."

De politie kan helaas geen gebruikmaken van camera's, want toezicht was er nog niet. "Maar binnen een week hangen er camera's en het liefst hang ik zelfs bewegingsdetectoren op, zodat ik een melding krijg als er iemand op het terrein rondloopt die daar niet hoort."

'Niet normaal'

"Hopelijk heeft de dader, of hebben de daders spijt van deze actie. Misschien leest diegene dit terug en beseft hij hoe erg dit is. Ik ben een dierenliefhebber en je zou zo iemand het liefst aandoen wat zij bij de dieren hebben gedaan."

Nino schrikt wel een beetje van alle commotie die is ontstaan nadat eerst lokale en daarna nationale media het bericht oppikten. "Ik zit er wel een beetje mee. Dit is niet wat ik had verwacht. Het begon met lokale media die het bericht oppikten en ineens schrijven ook landelijke kranten erover en hangt Hart van Nederland aan de lijn. Het is niet normaal, maar ik vind het wel fijn dat mensen het ermee eens zijn dat dit niet kan!"

Getuigen kunnen zich melden bij de politie.