Nieuws/Binnenland
939813
Binnenland

Groot gevoel van onveiligheid bij ouderen

Onder ouderen bestaat grote angst om slachtoffer te worden van een inbraak, overval of oplichting.

Uit onderzoek blijkt dat senioren het bangst zijn voor brand in huis (28), maar ook zich zorgen maken over de kans op overvallen en inbraken (27%) en babbeltrucs (eveneens 27%). Opvallend genoeg is de gevoelsmatige angst om te vallen relatief gering, terwijl jaarlijks ruim 2500 ouderen overlijden als gevolg van een ongelukkige val.

Het onderzoek, uitgevoerd door seniorenorganisatie Unie KBO, maakt bovendien duidelijk dat het surfen op internet aanleiding tot ongerustheid oplevert. Liefst 59 % van de geënquêteerde ouderen vreest misbruik van het e-mailadres. Gemiddeld hebben senioren zes verschillende wachtwoorden, maar zestig procent zegt moeite te hebben met het onthouden ervan.

„ Ouderen voelen zich steeds minder veilig”, stelt woordvoerder Arno Hetzel van Unie KBO vast. „Statistisch neemt het aantal misdrijven bij ouderen niet toe, maar wij merken dat de angst wel gegroeid is. Om daar iets aan te doen sturen we speciale voorlichters, veelal gepensioneerde brandweermensen en politievoorlichters, naar verzorgingshuizen of zalen om tips en advies te geven en ongerustheid waar mogelijk weg te nemen.”

Ook het ministerie van Justitie participeert in het voorlichtingsproject: „Nederland wordt steeds veiliger. De overvallen gaan naar beneden: in vergelijking met vorig jaar zijn ze met 23 procent gedaald. Door het beleid dat we hebben ingezet, maar ook doordat we met zijn allen zelf een beetje meer uit onze doppen kijken”, stelt minister Ivo Opstelten. Naast de voorlichtingsbijeenkomst worden er ook ruim tweehonderd duizend brochures verspreid met voorlichting en advies.