Nieuws
939816
Nieuws

Bouwers drukken beurzen in rode cijfers

Het Damrak sloot de handel dinsdag na zware verliezen in de bouwsector en Air France KLM in het rood. Verliezen verdiepten zich omdat beleggers vreesden dat de bedrijfsresultaten afgelopen kwartaal toch zijn tegengevallen.Philips ontliep het tumult, ondanks zijn winstwaarschuwing.

De AEX-index eindigde zijn derde verliesdag op rij 1,1% lager bij 409,8 punten. De Midkap-index zakte, zonder een enkele winnaar, 2% weg naar 628,1 punten. ''Een duidelijke risk off day, beleggers verkopen hun risico's'', aldus analist Arne Petimezas van AFS Holding.

Onder druk van opnieuw slechtere cijfers op Wall Street, kleurden ook in de rest van Europa de borden rood. Londen zakte laat in de handel 1,2% weg. Frankfurt deelde met 1,3% verlies in het leed, Parijs sloot zelfs 1,4% lager.

''Beleggers zien na de tegenvallers en de stijgende aandelenkoersen van afgelopen weken dat ze wereldwijd wellicht niet vol meer kunnen blijven rekenen op die toename op de beurs'', merkt analist Martijn Weller van IG Markets.

Het gesomber werd ingegeven door terugval maandagavond op Wall Street, waar de brede S&P500 0,4% lager sloot en ook om half vier met 0,5% verlies begon. De Nasdaq koerste 1,4% lager, de Dow dook weer onder de 17.000 punten met 0,5% verlies. Vanavond nabeurs komt aluminiumreus Alcoa met zijn kwartaalcijfers, het fonds was lang de bell weather voor de rest van het kwartaal.

De Japanse Nikkei eindigde in Tokio 0,4% lager, met andere beurzen in Azië, waar het Zuid-Koreaanse conglomeraat Samsung mindere winstcijfers meldde. Het derde kwartaal op rij voor de grootste smartphonemaker ter wereld.

''Beleggers raken toch bevreesd voor het earnings season dat nu begint'', aldus fondsmanager Maarten Geerdink van Petercam. ''Beleggers denken dat de kwartaalresultaten toch niet zo fantastisch worden als was gedacht. Wij verwachten dat niet, maar ook wij waren anderhalve maand geleden optimistischer. Er is brede zorg in de markt geslopen.''

Philips plust

Philips gaf een winstwaarschuwing af voor zijn afdeling healthcare, waarvan de ceo vertrekt. De groepswinst blijft wel op peil, aldus het bedrijf. Philips steeg 1,4% tot €23,43 en behield daarmee de koppositie in de AEX.

Kepler Cheuvreux is begonnen met het volgen van Heineken. De brouwer, die 1,2% won bij €53,99, krijgt van de Zwitsers een koopadvies mee en een prijsdoel van €60.

Shell won eerst 0,3% nadat het zijn joint venture in Saudi Arabië met Saudi Aramco stopte, maar koerste later in het rood (-0,5%) tot €30,07.

Maar met de cyclische fondsen stonden veruit de meeste aandelen stonden in het rood. AkzoNobel verkocht het bedrijfsonderdeel Paper Chemicals aan Kemira. De verffabrikant handelde een 1,5% lager bij €53,87. Het toont dat het niet bang is zijn aanbod verder te stroomlijnen, aldus analist Wim Hoste van KBC Securities.

SBM Offshore droeg de rode lantaarn bij de hoofdfondsen met een min van 3,7% bij €10,99. Uitzendconcern Randstad zakte 2,9% tot €38,21, ondanks dat het werk voor uitzendkrachten de afgelopen tijd flink is gegroeid.

Ook de financiële waarden hadden het zwaar. ING daalde 3,1% tot €10,16, verzekeraar Delta Lloyd leverde 1,3% in bij €18,46. Aegon stond 1,4% bij €6,41 in de min.

Air France KLM daalt 

Midkapper Air France KLM leverde steeds meer in, tot 8,7% in, nadat het voorbeurs met een winstwaarschuwing kwam. ''Dat verbaast me, de markt blijft negatief, terwijl nu wel bekend is wat er bij Air France KLM aan de hand is'', aldus een Rabobank-analist. Gisteren verloor de luchtvaartcombinatie al 3,3%.

''We zitten in een hypergevoelige markt: er hoeft maar iets te gebeuren en de markt schiet heel sterk door in zijn reacties, naar boven en beneden'', aldus fondsmanager Maarten Geerdink van Petercam.

PostNL, dat gisteren nog 18,6% won na het opschroeven van zijn winstverwachting, zakte 3,2% bij €4,06. Citibank verlaagt zijn advies voor het postbedrijf naar 'verkopen'.

BAM verkleinde zijn ochtendverlies van dik 11% naar 6,4% tot €2,43. Gisteren kelderde het aandeel ook al, nadat de bouwer met een winstwaarschuwing kwam.

Imtech klom eerst 0,3% maar verloor vervolgens weer 4,6% tot €0,60. De installateur haalde een onderhoudscontract in Spanje binnen.

Aalberts Industries heeft een bod van €119 miljoen gedaan op het Duitse Impreglon. De industrieel toeleverancier zakte 0,3% bij slotstand €23,61.

Smallcapper Ballast Nedam, dat gisteren een flinke klap kreeg na tegenvallende halfjaarcijfers, zakte nog eens 6,5% bij €7,36. Bouwer Heijmans bracht ook 5,2% weg op €11,94.

Internetservicebedrijf Docdata won als een van de weinige met 0,4% bij €18,87 nadat het nieuwe diensten aanbood.

Chemiedistributeur IMCD zette bij de lokale fondsen de winst om in verlies, -1,2% bij €23,21. Beursexploitant Euronext zakte 2,5% tot €18,60.

Bij de lokale fondsen sloot biofarmaceut  Pharming met 4,7% winst aan kop bij €0,53. Oud-DSB-topman Dirk Scheringa zoekt spaargeld en wil via Lavide naar de beurs. Dat fonds noteerde 3,2% lager op €3,26.

Verzekaar NN eindigde 2% lager bij €22,10. Topman Friese kocht voor €75.000 aandelen NN bij de beursgang.

Bekijk hier alle koersen op DFT.nl.