Nieuws/Binnenland
939826
Binnenland

Pouletoppers troeven bijna 80.000 man af

"Ik heb alles in een kwartiertje ingevuld, op de ochtend van de eerste wedstrijd.” Rotterdammer Dave Boomkens klinkt niet als de eerste de beste voetbalkenner als hij praat over zijn deelname aan de razend populaire Oranjepoule van De Telegraaf. Toch heeft hij inmiddels al bijna 80.000 van zijn medekandidaten afgetroefd.

„Ja, ik sta zesde! Bizar eigenlijk, want zo’n voetbalfanaat ben ik eigenlijk niet. Al moet ik zeggen dat ik dit WK me wel in zijn greep heeft genomen: ik ben bijvoorbeeld fan ben geworden van spelers uit Zwitserland en Colombia waar ik nog nooit van gehoord had.”

Naar de beroemde FIFA-ranking, waarin alle landen zijn gesorteerd op hun prestaties, heeft Boomkens niet gekeken. „Ik dacht: ik doe het een beetje op gevoel, dan zien we wel waar het strandt. Dat heeft blijkbaar goed uitgepakt. En laten we hopen dat ik vanavond ook gelijk krijg, want ik heb een 2-0-overwinning voorspeld van Oranje op Argentinië.”

Bart Bos uit Deventer doet het nog beter: hij staat intussen derde. „Bij het invullen keek ik steeds wat de meest logische overwinning zou zijn, behalve bij Oranje. Nederland bekijk ik toch liever door een oranje bril. En tot nu toe heb ik daar geen spijt van! Een gouden tip? Vul in de poule nooit zomaar een extreme stand als 5-0 in, hou het veilig met 2-1 of 1-2.”

Bij het bekijken van de wedstrijden heeft Bos vanwege zijn hoge score dan ook maar één ding in zijn hoofd: zijn stand in de poule. „Dan staat het bijvoorbeeld 2-1 met nog een paar minuten speeltijd en roep ik naar de televisie: ‘Zo is het wel genoeg!’”, lacht hij. „Ik wil wel bovenaan blijven staan natuurlijk.”

„Een wonder”, noemt Johnny van ’t Zelfde het dat hij tienduizenden Oranjefans achter zich heeft gelaten met zijn tweede plek in de Oranjepoule. „Natuurlijk kan er de komende dagen nog van alles veranderen, maar dit is al fantastisch.” Veel wedstrijden kijkt hij zelf niet: hij checkt alleen de uitslagen.

„Misschien is dat wel mijn geheim: niet kijken naar de emotie op het veld, maar puur naar de cijfertjes.” Op basis daarvan is Van ’t Zelfde overigens wel hoopvol voor de finale: „Die gaan wij halen én winnen. Ik wil in mijn leven gewoon één keer meemaken dat we de beste van de wereld zijn. We zaten er al zo vaak dichtbij... Die overwinning is uiteindelijk nog veel belangrijker dan mijn score in de poule.”