Nieuws/Buitenland
939831
Buitenland

Juncker zoekt vrouwen voor Europese Commissie

Beoogd voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker is op zoek naar vrouwen voor zijn 'team'. Tijdens zijn bezoek bij een aantal politieke fracties in het Europees Parlement dinsdag onderstreepte hij dat zijn commissie minimaal evenveel vrouwen zal tellen als nu.

„Er zitten nu negen vrouwen in de Europese Commissie. Dat kan in de toekomst niet minder zijn”, aldus Juncker bij zijn hoorzitting bij de Europese liberalen. Naar verluidt zouden de EU-landen tot nu toe te weinig vrouwen naar voren hebben geschoven voor de baan van Europees Commissaris.

Juncker, de Luxemburgse oud-premier, is door de regeringsleiders en staatshoofden van de EU-landen voorgedragen als kandidaat voor de Brusselse topjob. Zijn benoeming als commissievoorzitter is definitief na instemming van het EU-parlement, dat dinsdag 15 juli erover stemt.

Juncker ging dinsdag langs bij de sociaaldemocraten, de liberalen en bij de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers. Woensdag zoekt hij steun bij onder meer de groenen en extreem links.