Nieuws/Buitenland
939852
Buitenland

Israël dreigt met grondoffensief in Gaza

Israël dreigt met een grondoffensief in de Gazastrook in reactie op het doorlopend afschieten van raketten door Palestijnen. Door vergeldingsacties door de Israëlische luchtmacht vielen dinsdag zeker 10 doden en raakten 15 mensen gewond. Volgens het Israëlische leger werden ongeveer 90 doelen aangevallen.

Bij een van de aanvallen kwamen zes Palestijnen om het leven, toen een huis werd geraakt waar de familie van een Hamaslid zou hebben gewoond. Mensen zouden zich als „menselijk schild” op het dak hebben begeven. Een Israëlische luchtaanval op een auto kostte het leven aan vier Palestijnse militanten.

Moord op tieners

De spanningen tussen de Palestijnen en Israëliërs zijn sterk opgelopen sinds de moord op drie Israëlische tieners op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever en door de moord op een Palestijnse jongen uit Oost-Jeruzalem. Die laatste moord lijkt een wraakactie te zijn geweest voor de ontvoering en moord op de Israëlische jongeren.

De Palestijnse beweging Hamas noemt het afschieten van de raketten een reactie op Israëlische agressie. Volgens Israël zijn de afgelopen 24 uur zeker 100 projectielen op het land afgevuurd. Israël wil dat die aanvallen stoppen en het leger bereidt zich voor om de strook in te trekken. Er zijn geen berichten over gewonden door de raketten.

Voorbereidingen op gevecht

„Wij bereiden ons voor op een gevecht met Hamas dat niet binnen enkele dagen afgelopen zal zijn”, verklaarde de Israëlische minister van Defensie, Moshe Yaalon. „Wij tolereren het niet dat er raketten op onze steden worden afgevuurd.” De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft het leger opdracht gegeven zich op te maken voor een grondoffensief in de Gazastrook. Reservisten zijn opgeroepen om de troepenmacht aan de grens met het gebied te versterken.

Israël houdt in geval van een grondoffensief rekening met raketten op Tel Aviv, de kustplaats ten noorden van Gaza. In november 2012 werd de stad ook al beschoten, evenals Jeruzalem, dat bijna op gelijke hoogte in het binnenland ligt. De Palestijnen gebruiken raketten die een bereik van 80 kilometer hebben en dat is net genoeg voor beide steden.