Nieuws/Binnenland
939870
Binnenland

WHO: 50 nieuwe ebolabesmettingen

Het ebolavirus dat rondwaart in West-Afrika, heeft tot nu toe in juli 50 mensen besmet en 25 mensen het leven gekost. Dat meldde de Wereldgezondheidsorganisatie WHO dinsdag.

Vorige week woensdag kwamen op initiatief van de WHO ministers uit zeker elf Afrikaanse landen in Ghana in spoedzitting bijeen om te praten over de aanpak van het dodelijke ebolavirus. Volgens de organisatie zijn er „drastische maatregelen” nodig om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Alarm

De ziekte grijpt al maanden om zich heen, vooral in Guinee, maar ook in Sierra Leone, Liberia en sinds maandag waarschijnlijk ook in Ghana. Artsen zonder Grenzen liet in juni weten dat de uitbraak niet meer onder controle is.

Het virus heeft zich vanaf maart in Guinee kunnen verspreiden doordat laat alarm is geslagen. Het ebolavirus heeft zich niet alleen verspreid naar meerdere plekken; het gaat ook om de ergste van alle soorten. Deze Zaïre-variant is dodelijk tot in 90 procent van de besmettingen. Sinds de uitbraak heeft het virus ruim 500 doden geëist.

De ziekte werd in 1976 in Congo ontdekt, in de buurt van de rivier de Ebola. Ziekteverschijnselen zijn onder meer koorts, hoofdpijn en spierpijn.

Ebola: de 5 meest gestelde vragen